Heerlijk interview met de Amerikaanse hoogleraar antropologie David Graeber over bullshit jobs, onzinbanen. Betrekkingen die er niet toe doen en net zo goed kunnen worden geschrapt, niemand die het merkt. Het verdwijnen van functies in de financiële dienstverlening, telemarketing, ondernemingsrecht, onderwijs- en zorgadministratie, personeelszaken en public relations zal volgens Graeber niet tot ontwrichting van onze samenleving leiden.

Ook ik heb gedurende mijn carrière meerdere malen gedacht: Waar ben ik in godsnaam mee bezig? Aan de andere kant, als het leven geen zin heeft – en ik vermoed dat dat zo is – waarom zou je er dan een zinvolle invulling aan proberen te geven?

Uitslag van een enquête die vorig jaar onder bijna tweeduizend Nederlandse werknemers werd gehouden: 40% vindt zijn werk zinloos.

Graeber gelooft dat een basisinkomen een deel van de oplossing is. In dat geval zullen veel mensen hun flauwekuljob vaarwel zeggen en iets gaan doen wat ze wél nuttig of leuk vinden. ‘Ze zullen zich wellicht op hun hobby storten en je krijgt er vast veel middelmatige kunstenaars en muzikanten voor terug. Maar waarom zou dat slechter zijn dan nu, wanneer al deze mensen heel de dag twitteren en kattenfilmpjes kijken?’ Bovendien raken we zo, orakelt Graeber, ontzettend veel bureaucratie kwijt.

Geweldig plan of kletspraat? Graebers pleidooi laat je in elk geval met een andere blik naar sociaal-economische aspecten van onze samenleving kijken. Wat hard nodig is.

Sms-alert! Brand! Alle Leeuwarders worden verzocht hun ramen en deuren te sluiten! Wat ik dan ook keurig deed. Daarna trokken Hennie en ik onze jassen aan en begaven ons in allerijl naar de onheilsplek, een voormalig belastingkantoor, waaruit we wat rookwolken zagen opstijgen. Het stonk wel.

Recensie van Dichter & andere dingen in Checkpoint. Maandblad voor veteranen: ‘Vreemde gedichten. Mateloos intrigerend.’

4E626389-ACD9-41C9-AA7C-2F28B7DB6E62

Een gedachte over “

  1. Niet alleen nutteloos werk, maar ook talloze nutteloze produkten in de supermarkt. Goed en wel beschouwd kan je bijna alles daar gewoon vergeten. Tjonge, wat een ruimte. Zowel innerlijk als uiterlijk. Ik weet het niet hoor, maar volgens mij zijn we gewoon niet echt gezond bezig. Maar durf dat maar eens hardop te zeggen. Ik laat het maar. Anders krijg je de hele medicijnmaffia die hard gaat huilen en dat willen we niet hebben. Nee, wij weten wij wat we willen. Soms denk ik wel eens: ben ik een Nederlander. Laat ik maar zwijgen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.