In A.H.J. Dautzenbergs pas verschenen Ik bestaat uit twee letters (Privé-domein, nummertje 298) kom ik het woord ‘mensenmoe’ tegen. ‘Mensenmoe’ vinden we niet op de Woordenlijst Nederlandse Taal, maar iedereen weet wat het betekent. Je kunt niemand meer luchten of zien. Ik heb er bij tijd en wijle ook last van, tegenwoordig vaker dan vroeger. Ik lig er niet wakker van hoor. Altijd gehad, ik weet niet beter, af en toe mensenmoe zijn hoort bij me. En als het zich voordoet? Je terugtrekken in jezelf om weer op krachten te komen.

Vandaag op en neer geweest naar Spijk, een gehucht aan de Rijn, om kennis te maken met een achternicht van me, Erna Spann, dochter van een broer van mijn grootmoeder van moederskant. Een MyHeritage DNA-match bracht ons in contact met elkaar. Schat van een mens, evenals haar echtgenoot. En ze beschikt ook nog eens over een groot genealogisch archief, dat niet alleen foto’s van mijn overgrootouders bevat maar zelfs eentje van mijn betovergrootouders. Waarover binnenkort meer.

Wezen lunchen aan de kade van Emmerich, met uitzicht op de Rijn, waarin mijn grootvader en betovergrootvader beroepshalve op zalm visten.

328A72A2-D5B0-4AAA-AF2D-1EBEF71C71D9
De Rijn bij Emmerich, Duitsland, 2018 © Ton van ’t Hof

Een gedachte over “

  1. Dag Ton; kennismaken hoeft al niet meer, na alle uitingen van en aan Erna, mijn jongste zus, die over en weer vliegen! Ik had je daarin al eens zijdelings ontmoet, zonder te weten waar ik je plaatsen moest. Misschien (ik ben al ruim 85!) kunnen we nog een beetje aan “kruisbestuiving” doen, wat mij betreft alleen via e-mail, want dieper dring ik niet meer in de geheimen van de elektronica door…
    Ben je, zoals Erna veronderstelt, in mijn boeken geïnteresseerd? Dat zou dan in deze boek-onvriendelijke maatschappij mooi meegenomen zijn. Laat maar horen.
    En wie weet ontmoeten we elkaar nog eens wat persoonlijker in… b.v. Spijk!

    Je achterneef (die blij is deze voornaam te dragen) Willem Spann.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.