Ik heb de ballen verstand van voetbal. Nou ja, ietsepietsie dan. Speelde in de A1 van een hoofdklasser zaterdagamateurs. Daarna, gedwongen, door naar de zaal, in een eerste elftal dat we van de vierde naar de tweede klasse brachten. Ik heb met veel plezier tegen dat balletje aangetrapt. Nu volg ik het spelletje nog op tv.

Polen-Senegal. Wodka versus bissap. Werkvoetbal tegenover het getrommel op een djembé. Maar vooral: een festival van slordigheden en foute passes. In de rust: een glas cabernet sauvignon en de grijze ragebol van Pierre van Hooijdonk. Senegal maakte twee mallotige doelpunten en won nipt met 2-1. Tussendoor ook nog gegeten.

Van de meeste kunstenaars uit de beginjaren van De Ploeg heb ik geen hoge pet op. Af en toe zit er een aardig expressionistisch werkje tussen, meestal een portret, maar groots is het allemaal niet. Met uitzondering van het werk van Johan Dijkstra (1896-1978), dat ik bij vlagen fenomenaal vind. Daar druipt het talent van af.

Vanochtend naar het Groninger Museum getreind waar, in het kader van 100 jaar De Ploeg, tot november de tentoonstelling Avant-Garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928 te zien is. Ik heb een tijdje voor Dijkstra’s Jantje Bolt gestaan, een meesterwerk dat hij in 1926-1927 schilderde. Met iets wat op wasverf lijkt: olieverf vermengd met bijenwas en autobenzine.

Uitermate storend: een luid beppende leraar met een stuk of tien ongeduldige leerlingen van 8 à 9 jaar. Ik slaagde er maar niet in om ze van me af te schudden. Gek werd ik ervan. Op een gegeven moment haalde hij zelfs Mondriaan erbij. Weten die kinderen veel! Rot toch op man!

Ruim een uur later stond ik al weer buiten. Ik houd het nergens lang uit. Behalve thuis dan, en in de natuur, of wat daar nog voor doorgaat.

61C8B681-56EF-40E2-A0B0-1A1C37E8308C
‘Jantje Bolt’, Johan Dijkstra, 1926-1927, wasverf op linnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.