Ontroerend, hoe de Panamezen hun volkslied zongen. Armen om elkaar heen geslagen en uit volle borst. Of ze nou op het veld of de tribune stonden. En hier en daar vloeide zelfs traan.

Keek gistermiddag tv, België-Panama, én las tegelijkertijd Topshow. Achter de schermen bij Voetbal International van Michel van Egmond & Jan Hillenius (VI boeken, 2015). Van de bieb geleend; het is stukgelezen. Ik heb de afgelopen jaren maar weinig uitzendingen gemist van het trio Gijp, Derksen & Genee. Ze staan garant voor een portie politiek incorrecte tv. Ook als de camera’s niet draaien, kunnen ze platte grappen maken:

‘Op de grijze bank van de redactie zakt Johan Derksen steeds verder weg in de kussens. “Zeg meiske,” zegt hij tegen Wieke, al jaren zijn favoriete visagiste, “zou je het leuk vinden als ome Johan voor de verandering eens naakt bij jou in de make-upstoel kwam zitten?”
Wieke kijkt even op van haar telefoonscherm.
“Doe mij een lol, zeg.”
“Maar meisje, je weet toch wel dat ze me thuis, in Oudewater, ook wel De Witte Neger noemen?”
“Ja hoor, Johan,” zegt Wieke, “het is goed met je.”
Ze slaakt een diepe zucht. Daarna gaat ze weer gewoon verder met whatsappen. Lachend, dat wel. Ze is veel gewend.’

Ook ik schoot bij dit voorval in de lach en voelde tevens iets van plaatsvervangende schaamte. Dat laatste zou ik vroeger niet hebben ervaren. Mijn voetbalkantinetijd ligt al weer ver achter me, en sindsdien is er het een en ander veranderd.

Maar als ik naar Gijp, Derksen & Genee kijk, ben ik af en toe weer die zorgeloze gozer van toen.

Weetfeitjes die sinds gisteren door mijn hoofd spoken: ‘Een kwart van het Nederlands grondgebied is voer voor koeien.’ En: ‘Iedere dag wordt hier bijna veertig miljoen liter melk geproduceerd, waarvan twee derde naar het buitenland gaat.’ 

Deze situatie, die niet zomaar uit de lucht is komen vallen, maar een lange geschiedenis kent, levert enerzijds economisch gewin op, maar vergt anderzijds veel van onze leefomgeving, zó veel dat bezinning dringend nodig is.

60073751-5B63-44CC-ACFC-0798953BEE96

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.