Exile | Mohammed Ebnu

Uit: Poems for the Millenium, Volume 4: Book of North African Literature, The University of California, 2012
Mohammed Ebnu werd in 1968 in Amgala geboren, een nederzetting in het door Marokko geannexeerde deel van de Westelijke Sahara. Het woestijnachtige gebied is zesmaal zo groot als Nederland en heeft een half miljoen inwoners, vooral van nomadische oorsprong. Ebnu studeerde in Cuba en leeft thans in ballingschap in Spanje. Het bovenstaand gedicht van zijn hand werd vertaald door Joseph Mulligan en opgenomen in de door Pierre Joris en Habib Tengour samengestelde bloemlezing Poems for the Millennium, Volume 4: Book of North African Literature (The University of California, 2012). Het belang van bloemlezingen van uitheemse literatuur kan nauwelijks worden overschat: ze geven toegang tot andere culturen, geschiedenissen, gevoelens etc. En in het anders-zijn uiteindelijk ook tot jezelf. Toelichting: Mario Benedetti was een Uruguayaanse schrijver-dichter die jaren als balling in Cuba en Spanje verbleef; ‘congenital’ = aangeboren; ‘perennial’ = eeuwigdurend; ‘haymah’ = bedoeïnentent.

Gepubliceerd door

tonvanthof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s