De zanger | Hugo Claus

Uit: De Oostakkerse gedichten, Hugo Claus, 1955
In 1955 brak Hugo Claus (1929-2008) als dichter door met De Oostakkerse gedichten, waarin ook ‘De zanger’ te lezen valt. Een eerste, ‘meer barokke’ versie van deze bundel was in 1953 in Tijd en Mens verschenen, een Vlaams tijdschrift dat de nadruk wilde leggen op ‘de mens in zijn concrete en individuele verschijning’ en de tijd waarin hij leeft. ‘De zanger’ is een programmatisch gedicht, waarin Claus niet alleen voor het subject en het subjectieve kiest – het buitengebeuren wordt niet gegroet – maar ook de taal zelf als vertrekpunt voor zijn poëzie uitpikt. Bij Claus wordt mijn aandacht vaker door het taalarrangement dan de betekenis in beslag genomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s