Erasure | Paul Hoover

Uit Sonnet 56, Paul Hoover, Les Figueres Press, 2009
Waar gaat dit over? Wat weleens de meest gestelde vraag over een gedicht of boek zou kunnen zijn. ‘Erasure’ is één van de 56 variaties die Paul Hoover (1946) schreef op ‘Sonnet 56’ van William Shakespeare. En het verloochent zijn afkomst niet: de brontekst is nog leesbaar, maakt zelfs deel uit van het gedicht. Zo gunt Hoover de lezer een blik op het productieproces. Dit vers staat in de traditie van Oulipo, een groep schrijvers die in de jaren zestig op basis van interdisciplinaire samenwerking naar nieuwe expressievormen begon te zoeken. Een kenmerk van hun literaire praktijk is het gebruik van regels, die voorschrijven hoe het schrijfproces zich dient te voltrekken. Vaak vinden we in de uitkomst sporen terug van de regels die in acht werden genomen, wat het kunstmatige aspect benadrukt dat elk schrijven kent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s