Hartenjagen | K. Schippers

Uit: Een klok en profil, K. Schippers, Querido, 1965
Om ons beter te laten kijken, grijpt K. Schippers (1936) in dit gedicht naar de kansberekening, het onderdeel van de statistiek dat zich met toeval – de kans dat iets gebeurt – bezighoudt. De titel verwijst naar het kaartspel Hartenjagen, dat met alle kaarten, 52 stuks, wordt gespeeld. Als je met vier bent, krijgt iedereen dertien kaarten toebedeeld. Volgens dit gedicht (ik heb het niet nagerekend) zijn er ruim 635 miljard verschillende samenstellingen van dertien kaarten mogelijk. Elke hand is even uniek. Zoals elke samenstelling van de werkelijkheid, elke gebeurtenis enig in haar soort is. Kijk beter om je heen, drukt Schippers de lezer op het hart, en realiseer je hoe bijzonder het ogenschijnlijk vanzelfsprekende is.

Gepubliceerd door

tonvanthof

Dichter & blogger o.a.

Een gedachte over “Hartenjagen | K. Schippers”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s