SABAM bam!

‘SABAM is de Belgische Vereniging van Auteurs, Componisten en Uitgevers,’ lees ik op sabam.be. Ik had nog nooit van SABAM gehoord. Totdat onlangs de subsidieaanvraag van een auteur van wie Stanza binnenkort een bundel publiceert werd afgewezen op grond ‘van de status van Stanza, [dat] eerder een uitgeefplatform dan een reguliere uitgever [is]’. Bam!

Geen verdere uitleg. Het ‘collectieve beheersvennootschap’ SABAM stuurt een van haar leden met een kluitje het riet in. Ik ben de drogredenen zo langzamerhand wel gewend, maar een deel van ‘mijn’ auteurs niet. De getroffen dichter was er overigens gelaten onder, wilde niet om opheldering vragen omdat SABAMs antwoord ‘toch ook weer onbegrijpelijk’ zou zijn.

Dit laatste bleef bij me hangen. De afwijzing had kennelijk zijn wantrouwen in SABAM bevestigd, waar het vertrouwen in Stanza geen deuk had opgelopen.

In SABAMs missie staan de woorden eerlijk en transparant, maar doen wat je met de mondt belijdt is blijkbaar niet altijd even gemakkelijk. Als SABAM vragen heeft over de ‘status’ van Stanza, dan verwacht ik toch op zijn minst een e-mailtje of telefoontje. Als er criteria worden gehanteerd, dan verwacht je daar toch op zijn minst helderheid over.

Helaas maakt SABAM zich er met een jantje-van-leiden vanaf, toont zich in al haar statuur als een heerser over het culturele gewest, waarin alles vooral moet blijven zoals het is. Nee was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s