Opvliegende grutto’s

Uit de wirwar van cijfers denk ik te kunnen opmaken dat de grutto (Limosa limosa) wereldwijd gezien moeite heeft om zich te handhaven, maar nog niet met uitsterven wordt bedreigd. Volgens Wetlands International bedroeg de wereldpopulatie gewone grutto’s in 2016 tussen de 600.000 en 800.000 stuks. Sinds 1990 heeft zich een terugval van circa 25% voorgedaan, die grotendeels aan de intensivering van de landbouw valt te wijten.

Ongeveer een derde van de wereldpopulatie (100.000-150.000 paartjes) broedt in Europa, en ongeveer de helft daar weer van doet dat in Nederlands weidegras. Maar de achteruitgang sinds 1990 is in Nederland, omdat we veel intensiever boeren, veel groter dan in de rest van de wereld, namelijk 60%. En dát is zorgwekkend. In onze hebzucht breken wij de kraamkamer van deze prachtvogel af.

Op onze fietstochten komen we vooral ten westen van Leeuwarden grutto’s tegen. Je hoort ze – utto utto utto – en ziet hun oranjebruine kop boven het maaiveld uitsteken. Als je te dicht in de buurt van hun nest komt vliegen ze vaak op en proberen ze je weg te lokken. Dat overkwam ons gisteren, tussen Blessum en Hoptille, waar in een ouderwetse weide vol bloemen meerdere paartjes op een legsel zaten. Ze scheerden verstoord over onze hoofden, ik wist er nog net eentje met de camera van mijn mobieltje vast te leggen.

Landschap 122, Grutto bij Blessum, 2017 © Ton van ’t Hof 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s