Dinsdag, 16 mei 2017

Alle mannen stammen van Adam af en alle vrouwen van Eva, lees ik in een artikel over genografie. ‘Genografie is de jonge tak van wetenschap die onderzoek doet naar de afstammingsgeschiedenis van de mens.’ Door gebruik te maken van het Y-chromosoom, één van de twee geslachtschromosomen die een mens heeft, en van het mitochondriaal DNA is het mogelijk om ‘een globale genealogie van de mensheid op te stellen.’

Een chromosoom is een drager van een deel van ons erfelijk materiaal, het DNA. Meestal hebben we er 46 (of 23 paar) van, waarvan twee (of één paar) geslachtschromosomen: het X-chromosoom en het Y-chromosoom. Iemand met twee X-chromosomen is een vrouw en iemand met een X-chromosoom en een Y-chromosoom is een man. In elke eicel van een vrouw zit een X-chromosoom en in elke zaadcel van een man zit óf een X-chromosoom óf een Y-chromosoom. Na versmelting van een eicel en een zaadcel bevat de bevruchte eicel óf twee X-chromosomen, waardoor het tot een meisje zal uitgroeien, óf een X-chromosoom en een Y-chromosoom, wat tot een jongetje leidt.

Het Y-chromosoom van een zoon zal ‘voor bijna 100%’ lijken op het Y-chromosoom van zijn vader. Omdat het Y-chromosoom in de loop van meerdere generaties maar licht zal muteren, is het geschikt om voor genealogisch en genografisch onderzoek te worden ingezet.

Een mitochondrion is een celonderdeel dat onder andere een functie vervult met betrekking tot de regulering van onze stofwisseling. Elk mitochondrion bevat uniek mitochondriaal DNA, dat door iedere vrouw aan haar nageslacht, zowel dochters als zonen en al dan niet met een lichte mutatie, wordt doorgegeven. Mannen geven hun mitochondrion niet door. Daarom is het mitochondrion geschikt om matriarchale afstamming te bepalen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat sommige mutaties, die te herkennen zijn aan een specifiek patroon van een stukje DNA, geografisch gebonden zijn. Deze mutaties worden in combinatie met wat we weten over mutatiesnelheden en genetische drift gebruikt om historische migratiepatronen te achterhalen.

Het patroon van een stukje DNA wordt haplotype genoemd. Mensen met eenzelfde haplotype vormen een haplogroep. Ieder mens maakt deel uit van meerdere haplogroepen. Nu blijkt dat de mensen die tot een specifieke haplogroep behoren ook nog andere gemeenschappelijke kenmerken kunnen hebben, waaronder het spreken van dezelfde taal of de toepassing van dezelfde overlevingstechnieken. In de mutaties van zijn DNA kan de mens dus een deel van zijn evolutionaire ontwikkeling terugvinden.

Nog wat gegevens. Het X-chromosoom dat een vader aan zijn dochter doorgeeft, toont hun verwantschap aan. Voorts kunnen naast de geslachtschromosomen ook de overige, zogenaamde autosomale chromosomen worden gebruikt voor verwantschapsonderzoek. 

Dan nu terug naar de uitslag van het etnisch onderzoek van mijn DNA. Die luidt als volgt:

  • 67,1% Brits en Iers;
  • 26,8% Scandinavisch;
  • 1,8% Italiaans;
  • 3,5% West-Aziatisch;
  • 0,8% Nepalees.

Ik vermoed nu, maar weet het niet zeker (MyHeritage geeft geen verdere uitleg), dat de haplogroepen waartoe ik behoor zich geografisch gezien concentreren in Engeland en Ierland, Scandinavië, Italië, West-Azië en Nepal. Op basis van de percentages zou je een ruwe migratiestroom van West-Azië naar Noord-West Europa kunnen onderscheiden. Mijn verre voorouders maakten daar dus hoogstwaarschijnlijk deel vanuit. We praten dan wel over lang, lang geleden.

Maar MyHeritage heeft nog meer gegevens over mijn DNA verzamelt, op basis waarvan ze mogelijke verwantschappen met andere, nog in leven zijnde personen kunnen bepalen. Die mogelijke verwantschappen krijg je aangereikt in de vorm van ‘DNA Matches’. Deze matches bevatten raadselachtige informatie die ik nog moet zien te kraken. Waarover later meer. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s