Zaterdag, 13 mei 2017

Volgens Bertrand Russell – ‘Brits filosoof, historicus, logicus, wiskundige, voorvechter voor sociale vernieuwing, humanist, pacifist en een prominent atheïstisch rationalist’ – word je gelukkig door je níet met jezelf bezig te houden. Hij werd bijna honderd en liet zich tot aan zijn dood in 1970 vooral door ‘externe zaken’ in beslag nemen.

Zelf ben ik bij tijd en wijle nogal een piekeraar. Vaak ben ik dan vol zorg over mijn eigen ego. Volgens Russell is ‘dit gewone dagelijkse ongeluk waaraan de meeste mensen in beschaafde landen lijden’ in verregaande mate te wijten ‘aan verkeerde visies op de wereld, een verkeerde ethiek, verkeerde leefgewoonten, die tot de vernietiging leiden van dat natuurlijke enthousiasme voor en zin in dingen waarvan uiteindelijk al het geluk afhankelijk is, zowel bij mensen als bij dieren.’

Zijn remedie schetst hij slechts in enkele grove lijnen en komt erop neer dat je je zinnen kunt verzetten door dingen te doen, door je op uitwendige aangelegenheden te richten. Maar, voegt hij er als waarschuwing aan toe, zoek niet enkel afleiding en vergetelheid in het najagen van ‘plezier’, doch kies bewust voor geluk.

Verlichting betekent voor boeddhisten een staat van egoloosheid. Zij denken die te kunnen bereiken langs de weg van de meditatie, waar Russell zich liever verliest in allerhande activiteiten. Maar uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde.

Dan iets heel anders. In het kader van mijn stamboomonderzoek hebben Hennie en ik onze DNA op etniciteit laten onderzoeken. Vandaag ontving ik de uitslag van mijn DNA:

  • 67,1% Brits/Iers;
  • 26,8% Deens/Noors/Zweeds;
  • 3,5% Turks/Perzisch;
  • 1,8% Italiaans;
  • 0,8% Nepalees.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s