Achteruitgang insecten

In het Nederlands Dagblad van 3 april jl. staat een artikel van Petra Noordhuis over insecten in Nederland: hun aantal zou de afgelopen decennia met meer dan de helft zijn afgenomen. De wetenschappers die aan het woord komen baseren deze conclusie op de weinige insectentellingen die zijn gedaan. Het bewijs is dun. Om tot beter gefundeerde uitspraken te komen is meer feitenkennis nodig.

Ook over de oorzaak van de afname lopen de meningen uiteen: waar de één de totale gedaanteverandering die het platteland heeft doorgemaakt als reden aanwijst, gelooft een ander dat bestrijdingsmiddelen de echte boosdoener zijn.

platteland
Landschap 101, Sint Annaparochie, 2017 © Ton van ’t Hof

Omdat broedvogels hun jongeren met insecten voeden, gaan de wetenschappers ervan uit dat de insectenafname een belangrijke verklaring is voor de achteruitgang van broedvogels in Nederland. Daar zijn wel betrouwbare cijfers over: tussen 1960 en 2012 zijn we in Nederland driekwart van de boerenlandvogels kwijtgeraakt.

Het lijkt erop dat de Europese Commissie binnenkort een groep bestrijdingsmiddelen wil verbieden, die zeer schadelijk voor insecten is. Daarnaast is meer onderzoek inclusief monitoring nodig. Frank Berendse, auteur van het boekje Wilde apen: Natuurbescherming in Nederland, stelt een maatregel voor die het gebruik van bestrijdingsmiddelen progressief belast, waardoor producten die op een schone manier zijn geproduceerd relatief goedkoop worden.

Een prijsgedreven aanpak is een veel sterkere prikkel voor de boeren om schoner te produceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s