Blijf met je poten van de Oostvaardersplassen af!

Oostvaardersplassen, 2013 © Hennie van ’t Hof

In een paar honderd jaar tijd hebben we de natuurlijke rijkdommen van ons land zo goed als verbruikt. Weg onbebouwd land, Zuiderzee, bossen, heide, delfstoffen, dieren in het wild etc. We hebben er asfalt, baksteen en gif voor teruggekregen.

Hier en daar wordt er met veel moeite nog een plukje natuur in stand gehouden. De Oostvaardersplassen zijn daar een voorbeeld van. Sinds hun ontstaan in 1968, nadat de Flevopolder was drooggemalen, mag de natuur hier onder toezicht van Staatsbosbeheer haar gang gaan.

In heel Europa is er geen vergelijkbaar moerasgebied zo vol ganzen, lepelaars, aalscholvers, reeën, edelherten, vossen, hazen, vleermuizen, vlinders, konikpaarden en Heckrunderen.

Ter bescherming is dit rijkdom slechts beperkt toegankelijk voor publiek.

Instandhouding van de Oostvaardersplassen vergt een afgewogen continuprogramma, dat is gebaseerd op deskundig en uitvoerig onderzoek. Het beheer van dit natuurgebied is geen zaak van kortetermijnpolitiek.

Afgelopen woensdag hebben de Provinciale Staten van Flevoland ingestemd met een voorstel van SGP en VVD om van de Oostvaardersplassen ‘een etalagegebied’ te maken, dat ‘zoveel als mogelijk’ en ‘praktisch het hele jaar door’ opengesteld is voor publiek.

Het moerasgebied en haar grazers moeten plaatsmaken voor een recreatief polderlandschap vol wandel- en fietsroutes.

Er moet dus domweg meer geld worden verdiend aan de Oostvaardersplassen. Kortetermijnpolitiek die ons terugvoert naar de donkere dagen van ongelimiteerde exploitatie en vernietiging van natuurlijke rijkdommen.

Ik verfoei deze arrogante, kortzichtige, schraapzuchtige houding van deze politici. Blijf met je poten van de Oostvaardersplassen af!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s