15012017

~ De Phylica arborea is een ‘zeldzame, boomachtige, verhoutende plant’ die van nature alleen op enkele eilanden in het zuiden van de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan voorkomt.

img_1252
Een Phylica arborea op het eiland Amsterdam in de Indische Oceaan

Toen men in de 18e eeuw voor het eerst voet zette op het eilandje Amsterdam, was het met deze boomachtige overdekt, lees ik in Alfred van Cleefs Het verdwaalde eiland (Meulenhoff, 1999). Daarvan is nu nog maar weinig te merken.

‘Drie eeuwen nadat het mos voor het eerst werd betreden waren bijna alle phylica-bomen verdwenen: gekapt, platgetrapt door wilde koeien, verbrand.

Mensen, dieren, planten … alles maken we af.

~ Dan lees ik nog iets bij Van Cleef dat me bekend voorkomt: ‘Ik schonk een nieuw glas wijn in. Het was zachtjes gaan regenen, maar omdat het niet waaide had ik het niet koud onder het afdakje van de veranda. Ik dacht terug aan de vele nachten die ik had doorgebracht met het in mijn computer invoeren van de namen van al mijn voorouders, tot in de zevende graad. Aan mijn niet aflatende pogingen mijn leven te beheersen door alles te ordenen.’

Het wordt me weleens gekscherend ingewreven: dat ik zo geordend ben. Dit dagboek is een voorbeeld van een ordeningsprincipe dat ik hanteer. Maar ik geloof niet dat ik deze dagelijkse aantekeningen maak om mijn leven te beheersen, in bedwang te houden. Ze hebben eerder een structurerende, vormende functie: even terugkijken, stilstaan, me bezinnen en weer voortgaan. Zoiets.

Ik ben geen chaoot, maar een dromer.

~ De zondagse wandeling bracht ons naar het rietsnijdersland De Alde Feanen. Weinig sneeuw, wel prachtige vergezichten. En het gezang van een koolmees.

img_4144
Landschap 53, De Alde Feanen, Earnewâld, 2017 © Ton van ’t Hof
img_4151
Landschap 54, De Alde Feanen, Earnewâld, 2017 © Ton van ’t Hof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s