Fuikplek

Naar buiten (20)

Het barst van het water in en rondom Leeuwarden. Aan de Tynje, in het zuidoostelijke deel van de stad, ligt vooral industrie en een jachthaven. Dit van oorsprong natuurlijk watertje verbindt vandaag de dag twee belangrijke Leeuwarder waterwegen, het Nieuwe Kanaal en het Van Harinxmakanaal. Gisteren fietste ik een stukje langs de Tynje en zag weer hoe bekoorlijk de combinatie van water en mist toch kan zijn. Het Friese woord ‘tyne’ betekent onder andere ‘fuikplek’ en ‘vernauwd water met losse oeververbinding’ (geen brug maar een pontje bijvoorbeeld).

boot-leeuwarden
Landschap 36, Tynje, Leeuwarden, 2016 © Ton van ’t Hof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s