Werf in de buurt van Honfleur

Monet (9)

Als je net Le Havre bent gepasseerd en op de statige brug over de monding van de Seine naar het zuiden rijdt, zie je aan de overkant, schuin rechts, het plaatsje Honfleur liggen. In 1864 schilderde Monet, 24 jaar oud, veel in de buurt van Le Havre en Honfleur. Hij moet, schilderspullen in de hand, de brede Seine vaak per boot zijn overgestoken.

Na een bloeiperiode in de 16e en 17e eeuw, waarin Honfleur een belangrijke havenfunctie had, raakte het stadje in de 18e eeuw door oorlogen en blokkades in verval. Hiervan heeft het zich nooit goed weten te herstellen. Tegenwoordig leven de 8000 inwoners van Honfleur van het toerisme en wat visserij.

img_1058
Honfleur Ca. 1900

Monet was vooral geïnteresseerd in de omgeving van Honfleur, de ruimte en natuur die hij daar vond. Die werkelijkheid wilde hij afbeelden, in het licht waarin hij de dingen zag. Als we naar een schilderij van hem kijken, kijken we door zijn ogen naar een landschap uit de 19e of begin 20e eeuw en zien in elke penseelstreek zijn structurering van de werkelijkheid.

img_1060
Vissersboten in de haven van Honfleur, ca. 1900

Naast een esthetische hebben Monets schilderijen dan ook een historische waarde. In een periode waarin de zwart-witfotografie zich ontwikkelde, legde hij zijn omgeving in kleur vast. Zijn doeken maken deel uit van ons landschappelijk geheugen dat je, door naar zijn voorstellingen te kijken, tot leven wekt. In 1864 zag een stukje strand bij Honfleur, waarop vissersboten werden vervaardigd en gerepareerd, er ongeveer zo uit:

art-monet.com
‘Werf in de buurt van Honfleur’, Claude Monet, 1864, 57 x 81 cm, privécollectie

Uit de bruine bomen kunnen we aflezen dat het herfst was toen Monet dit tafereel schilderde. Er komt rook uit een van de houten huisjes, waarin timmerlieden hun gereedschap bewaarden en wie weet zelfs wel woonden. Uit de boomstammen op het kiezelstrand werden boten gemaakt. Er staat een frisse bries die de zeilen doet bollen. Monet heeft vast een dikke jas aangehad.

In deze jaren muteerde Monets stijl van een realistische naar een impressionistische weergave van de werkelijkheid: hij probeerde het moment steeds meer op schetsmatige wijze te vangen, met een losse toets. Hij was niet op zoek naar verstilling maar wilde zijn representaties verlevendigen.

One thought on “Werf in de buurt van Honfleur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s