Potmarge

Naar buiten (14)

Net buiten de oude stadskern van Leeuwarden loopt de Potmarge, een riviertje dat vroeger de veengebieden ten zuidoosten van de stad ontwaterde. In de 17e eeuw legden welgestelden ‘pleziertuinen en lusthoven’ op haar oevers aan. De meeste percelen kwamen daarna in handen van tuinders, die er eerst groenten en later planten en bloemen op gingen telen. Toen Leeuwarden na de Tweede Wereldoorlog fors uitbreidde, werden Potmarge en tuinders al snel omsloten door woonwijken. Alle tuinderijen zijn vandaag de dag verdwenen, maar met de aanleg van parkjes en waterpartijen heeft men het gebied, dat dus net buiten het centrum ligt, weten om te toveren tot een groene long. Ik woon er vlakbij en kom er graag.

img_0990
Landschap 30, Leeuwarden, 2016 © Ton van ’t Hof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s