Hooiberg bij zonsopgang

Monet (5)

Afgelopen week werd een schilderij van Monet verkocht voor het duizelingwekkende bedrag van $ 81,4 miljoen. Het werk, ‘Hooiberg’ of ‘Hooiberg bij zonsopgang’ getiteld, werd in de winter van 1890-1891 in een veldje vlakbij zijn huis in Giverny geschilderd. Het was in handen van een verzamelaar en is overgegaan in handen van een andere verzamelaar. Op voorhand had Cristie’s rekening gehouden met een opbrengst van $ 45 miljoen, maar na een biedstrijd werd het dus bijna het dubbele.

img_0941
‘Hooiberg bij zonsopgang’, Claude Monet, 1891, privécollectie

Afgezien van wat de gek er voor geeft, is het een prachtig schilderij. Het maakt deel uit van een serie van vijfentwintig werken, die Monet in 1890 en 1891 schilderde en hooibergen als onderwerp heeft. Meer en meer neemt Monet in deze periode afstand van wat hij ziet en probeert zijn ervaring, de sensatie van het moment, weer te geven. Expressiviteit krijgt voorrang boven een natuurgetrouwe representatie. Atmosfeer gaat in dit schilderij boven diepte en verhoudingen.

img_0944

De enorme omvang van de hooibergen rondom Giverny, zoals op bovenstaande foto uit die dagen goed te zien is, worden we in Monets schilderij niet gewaar. Wat hij wel meesterlijk weet te vangen is het ochtendlicht en de vrieskou. Zelden heb ik zoveel warme kleuren gezien die het begin van een frisse winterdag zo merkbaar uitdrukken. Ik krijg er bijna een druipneus van.

Gepubliceerd door

tonvanthof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s