Natuurlijk laagveen

Naar buiten (4)

Grijze ochtend. Enkele graden boven nul. De kou is vroeg ingevallen dit jaar. Straks komt de schoorsteenveger. Voor die tijd nog even naar buiten. Weg van al het commentaar op de overwinning van Mr. ‘Make America Great Again’.

Ik besluit om naar het recreatiegebied de Groene Ster te fietsen en op zoek te gaan naar het stukje natuurlijk laagveen dat daar nog ergens moet liggen en waar ik in dit bericht eerder over sprak. Maar hoe ziet dat eruit? Waar moet ik op letten?

img_0910
Aanleg Groene Ster, circa 1970

De Groene Ster is in de jaren 60 en 70 aangelegd in het laagveengebied ten oosten van Leeuwarden, dat toen bekend stond onder de naam de Kleine Wielen. Alles aan de Groene Ster is kunstmatig, met uitzondering dus van een klein stukje natuurlijk laagveen, dat kennelijk overbleef en intussen beschermd is. Maar waar ligt het?

‘Laagveen is een pakket op elkaar gepakte, onverteerde planten. Als je het van dichtbij bekijkt kan je er moeiteloos zaden, stukjes stengel, bladeren en soms zelfs insecten in herkennen. Ook komen er resten van grotere planten in voor, zoals stukken bast, wortels of hele boomstammen. In laagveengebieden groeien veel elzen, wilgen en riet. Ze zijn daarom vaak terug te vinden in het veen. Veen heeft een bruine of soms zwarte kleur. Zodra veen uit het water gehaald wordt, begint het te oxideren.’

Ik denk dat ik weet waar ik zoeken moet. Onderweg fiets ik langs de meelfabriek en realiseer me dat dit de laatste zware industrie in de binnenstad van Leeuwarden is. Maar hoe lang nog? Op termijn zal de fabriek verdwijnen. Je moet er niet aan denken dat er brand in uitbreekt met stofexplosies tot gevolg. Ik woon op een kilometer afstand.

img_0905
Landschap 17, Leeuwarden, 2016 © Ton van ’t Hof

In het zuiden van de Groene Ster ligt een vrij ongerept gebied, dat alleen voor wandelaars toegankelijk is en waarin de ‘Merriedobbe’ ligt, een waterplas die al op hele oude kaarten voorkomt en ontstaan is door uitvening. Deze plas heeft zijn wording niet aan dieselende graafmachines maar aan turfstekers te danken. En overal wilgen en riet. Dit gebied zou het stukje natuurlijk laagveen weleens kunnen zijn! Ik maak enkele foto’s en fiets tevreden terug naar huis.

img_3512
Landschap 18, Groene Ster, Leeuwarden, 2016 © Ton van ’t Hof
img_3497
Landschap 19, Groene Ster, Leeuwarden, 2016 © Ton van ’t Hof

Gepubliceerd door

tonvanthof

Dichter & blogger o.a.

Een gedachte over “Natuurlijk laagveen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s