Alle zeilen bijgezet: Over Hessel Fokkema

Een Friese familiegeschiedenis (2)

‘Je leeft maar twee keer’ is de titel van een James Bond film, maar zou ook als motto boven onze familiewebsite kunnen staan. Door naar ze op zoek te gaan, over ze te schrijven, geef ik onze voorvaders en -moeders opnieuw een stem, een tweede leven.

In die paar dagen dat ik dit nu doe, ben ik overvoerd met informatie, zowel door de programma’s waarop ik ben geabonneerd als door mensen die het eerste bericht over deze familiegeschiedenis lazen. Goede tips, waardevolle informatie. Voorlopig heb ik meer dan genoeg data om te verwerken.

En wat ik ook heb gemerkt: genealogisch onderzoek is verslavend. Ik kan er ’s avonds maar moeilijk mee stoppen. En nachtwerk is op mijn leeftijd niet gezond meer. Ik moet er dus mee leren omgaan.

Over Hessel Fokkema, de eerste man van Hennie’s moeder, doen er in mijn schoonfamilie nog enkele verhalen de ronde. Ook heb ik dankzij een tip een paar oude krantenberichten kunnen achterhalen, waarin hij wordt genoemd. En in een fotoalbum heb ik een afbeelding van hem gevonden:

img_0862
Hessel Fokkema, circa 1940

Hessel wordt in 1915 in Weidum geboren, een dorp ten zuiden van Leeuwarden. Zijn vader, Taeke, is in die dagen voerman. Een beroep dat je kunt vergelijken met wat een vrachtwagenchauffeur in deze tijd doet: paardenkrachten mennen. Ook Hessel zou zich later laten registreren als voerman, maar heeft dat vak maar kort kunnen uitoefenen. Hij wordt al gauw ernstig ziek.

Op Delpher, een website waarop je kunt snuffelen in miljoenen pagina’s uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften, vind ik een berichtje waarin staat dat Hessel op tienjarige leeftijd in de categorie ‘jongens’ tweede werd bij een ‘hardrijderrij’ op de schaatsbaan van Jellum en Beers, twee gehuchtjes vlakbij Weidum. Hij is vast een sportieve knul geweest.

img_0853
Leeuwarder Courant d.d. 23 januari 1926

Over Hessels tienerjaren weet ik niet veel. Mogelijk heeft zijn vader hem na school het vak van voerman bijgebracht. Wel is zeker dat het gezin Fokkema in die tijd in Leeuwarden is beland. Eind jaren dertig ontmoet Hessel, dan 23 of 24 jaar oud, Tietje Zijlstra in een dansgelegenheid in Deinum, een dorp ten westen van Leeuwarden en woonplaats van Tietje. Ze worden verliefd. Zij vijf jaar jonger dan hij. Het moet, ook met het oog op de naderende oorlog met Duitsland, een spannende tijd zijn geweest.

In de Leeuwarder Courant van 3 mei 1940 lees ik dat Hessel en Tietje twee dagen eerder in ondertrouw zijn gegaan en dat ze het voornemen hebben om op 16 mei daadwerkelijk in het huwelijksbootje te stappen. Of dat ook op de 16e is gebeurd – in tussentijd breekt de oorlog uit – weet ik niet. Daar zal de huwelijksakte, die ik nog niet heb kunnen opduikelen, uitsluitsel over moeten geven.

img_0850
Leeuwarder Courant d.d. 3 mei 1940

Op 10 mei vallen de Duitsers Nederland binnen. Op 15 mei capituleren we. De overlevering wil dat Hessel als dienstplichtige is gemobiliseerd en na de gevechtshandelingen getraumatiseerd thuiskomt. Hij zou nog lang last van nachtmerries houden. Zijn oorlogszakboekje maakt ons niks wijzer. Het 9e Regiment Infanterie, waartoe Hessel behoorde, is in de meidagen ingekwartierd in Haarlem en Heemstede.

img_0872
Oorlogszakboekje van Hessel Fokkema

Hoe het ook zij, op 7 juli 1941 wordt hun dochter Sjoukje geboren. Ze wonen dan in Huizum, toen nog een vlek in de weilanden tegen Leeuwarden aan, nu een stadswijkje dat net buiten het centrum ligt. Het wordt in die dagen duidelijk dat Hessel aan een agressieve vorm van MS lijdt. Hij kan nauwelijks werken en het gezinnetje heeft het moeilijk. Alle zeilen worden bijgezet om rond te komen, zoals ook uit onderstaande advertentie blijkt:

img_0851
Leeuwarder Courant d.d. 17 maart 1943

In de zomer van 1943 worden Hessel en Tietje opnieuw door het noodlot getroffen. Hun kleine meid valt in een moment van onoplettendheid in een wasketel vol kokendheet water en overlijdt enkele dagen later. Je wordt er naar van:

img_0873
Sjoukje Fokkema, 7 juli 1941 – 15 augustus 1943

Daarna volgen gebeurtenissen elkaar snel op. Hessel komt in een rolstoel terecht, wordt humeurig maar raakt niet op alle vlakken inactief: in 1945 wordt Taeke geboren en in 1947 Dirk. In 1949 sterft Hessel, bijna 34 jaar oud, aan de gevolgen van MS. Tietje blijft met twee jongens berooid achter.

Ik ben gisteren nog even naar het huis gefietst waar Hessel en Tietje in 1940 kwamen wonen: Huizum Dorp 1. Het staat er nog. Pas in de jaren zestig zou ze er uit weg gaan. In dat huis kreeg ze met haar tweede man nog vijf kinderen. Het was klein, maar de meeste kinderen hebben er ook goede herinneringen aan. Het huis vormt tegenwoordig samen met de oude nummers 2 en 3 één woning. Om bij nummer 1 te komen moet je achterom en je langs een schuur wringen. Toen en nu (op de zwart-witfoto is het vierkante huis in het midden nummer 1):

Hessel, Sjoukje en Taeke liggen samen in één graf op de Huizumer Begraafplaats:

img_0861
Huizumer Begraafplaats, 4 november 2016

2 thoughts on “Alle zeilen bijgezet: Over Hessel Fokkema

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s