Het verlangen naar boek

Over klapeksters en Koos van Zomeren

Waarom vind ik Koos van Zomerens Het verlangen naar klapekster eigenlijk een goed boek? Onderhoudend is misschien een beter woord: het is aangenaam, houdt me bezig. 145 bladzijden lang aantekeningen over klapeksterwaarnemingen. Of liever gezegd non-waarnemingen, want zoveel ziet Van Zomeren er niet. Een klapeksters is een vogel die nauwelijks voorkomt in Nederland. Als je er eentje ziet, is hij of zij meestal op doorreis. Als er in een jaar tweehonderdvijftig worden geteld is het veel. Een voorbeeld van zo’n aantekening:

12/12/’11 Posbank, de Kaap. Zwaarbewolkt na regen (later wat lichter). Langdurige beschouwing van iets wits in de verte in de gaspeldoorns. Boterhammenzakje?

img_0791
Klapekster, foto Marek Szczepanek

In ons land worden klapeksters vooral in de periode oktober-april waargenomen. De meeste foerageren, sommige overwinteren hier. Maar je kunt ze dus zien als het kouder wordt. Ook Van Zomeren houdt van onze winter:

10/1/’12 Terlet. Nu regent het niet, nu waait het niet, nu is het mistig (tot halfelf ongeveer). Dit heideveld heeft nog niets opgeleverd, maar ooit zullen we hier scoren, dat beloof ik. Intussen, omdat de hersenen toch iets te doen willen hebben: het verlangen naar klapeksters is natuurlijk een verkapt verlangen naar sneeuw en het verlangen naar sneeuw, is natuurlijk een verkapt verlangen naar de dood. (Heus, diepzinnigheid is de simpelste kant van dit vak.)

Van Zomeren heeft van zijn wandelervaringen een boek gemaakt, waarin het verlangen naar de verwezenlijking van een doel – in dit geval de waarneming van een vrij zeldzaam vogeltje – expressief is vormgegeven. De lezer krijgt een aaneenschakeling van weer- en natuurbeschrijvingen voorgeschoteld, gelardeerd met reflecties op wat de schrijver ziet, hoort, ruikt, voelt.

Ik word meegenomen op zijn wandelingen, voel met hem mee, begin zelf te verlangen. Van Zomeren verstaat zijn vak.

Een jaar of wat geleden merkte hij op: ‘Als de langdurigheid het bijzondere is van mijn schrijverschap, dan moet ik er ook maar zo lang mogelijk mee doorgaan.’ Van Zomeren heeft intussen meer dan zestig boeken op zijn naam staan. En ik maak me sterk dat klapekster niet alleen voor klapekster staat, maar ook voor boek: Het verlangen naar boek. Een nieuw boek. Dát is wat hij met zijn zoektocht óók wil bereiken.

Zoals ik mijn leeservaringen heb verwerkt tot dit blogbericht.

Het verlangen naar klapekster, Koos van Zomeren, De Arbeiderspers, 2014: via bol.com.

One thought on “Het verlangen naar boek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s