Functionele vloersculptuur

Kleinweekend vandaag. Aan het einde van de ochtend een plotse herniaterugval. Heb het even uitgeschreeuwd van de pijn. Dat wordt weer een paar dagen bankhangen. Aanstaande maandag naar de arts.

En dan nu maar surfen.

Een kettlebell is een gewicht met een handvat eraan, waarmee lichaamsoefeningen kunnen worden gedaan. Ze zijn er in verschillende soorten en maten. Vroeger werden ze van gietijzer gemaakt, tegenwoordig zijn ze vaak van kunststof, al dan niet gevuld met uiteenlopende materialen.

Het Canadese kunstenaarscollectief VSVSVS (uitgesproken als versus versus versus) heeft onlangs – onder de noemer ‘functional floor sculptures’ – kettlebells uitgebracht, die zijn gemaakt van bouwafval. Vloersculpturen waarmee je ook oefeningen kunt doen. Ze kosten CND$ 100 per stuk.

img_0778

Alhoewel VSVSVS deze kettlebells praktisch nut toeschrijft, zie ik ze toch niet zo gauw in een sportschool of huisgym gebruikt worden. Daar zijn ze te mooi of te lelijk of te onhandig voor. Of, zoals mijn zoon ooit zei over schoenen die hem niet aanstonden: ‘Ja maar dáár ga ik niet mee lopen!’

Ik vind ze prachtig. Eerder kunst dan toegepaste kunst. Iets er tussenin. Ze zouden als objecten niet in een museum misstaan. Geabstraheerd bouwafval, waar een verhaal, een geschiedenis omheen kan worden geweven. Esthetisch puin, kwestie van perceptie. Ik ga er zelf eentje maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s