Landschappen 8 & 9 & Monets ‘Regen op Belle-Île’

Woensdag is mijn doordeweekse vrije dag. Over negen maanden, na mijn ‘functioneel leeftijdsontslag’, heb ik naast het vrije weekend vijf (5) doordeweekse vrije dagen. Ik denk dat ik daar wel aan wennen kan.

Vanochtend trok de regen snel weg en begon de zon te schijnen. Ik ben direct op de fiets gestapt en heb, op m’n dooie akkertje, anderhalf uur in de omgeving van Leeuwarden gefietst. Alhoewel de herfst al weer een maand oud is, zit er hier nog veel groen aan de bomen. Wat houd ik toch zielsveel van dit vlakke land.

img_0756
Landschap 8, Lekkum, 2016 © Ton van ’t Hof
img_0757
Landschap 9, Jelsum, 2016 © Ton van ’t Hof

Na al dat geplens de afgelopen dagen vroeg ik me onderweg af of Monet ook door regen gegeselde landschappen heeft geschilderd. En ja hoor, zelfs meer dan één! Onderstaand schilderij maakte hij in 1886 gedurende een verblijf van tien weken op het Bretonse eiland Belle-Île-en-Mer.

img_0753
‘Regen op Belle-Île’, Claude Monet, 1886, 78 x 79,5 cm, Museé de Morlaix

Je vraagt je af of hij dit doek in de regen heeft staan schilderen, onder een paraplu, of in de beschutting van een atelier. Wat een woest weer. Het vervaagde landschap doet haast abstract aan. Het is al licht wat Monet hier probeert te vangen. Het licht van de regen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s