Kleinere poëzieuitgeverijen goed voor 55% van het titelaanbod

In de poëziescene gaan veel geruchten rond over de populariteit van poëzie. Regelmatig hoor of lees ik dat het genre het laatste decennium zou opleven. Deze uitlatingen gaan met verscheidene argumenten gepaard – de ontplooiing van nieuwe initiatieven als de Dichter des Vaderlands, Gedichtendag, het Poëzieweekgeschenk, de Turing Gedichtenwedstrijd, de aanstelling van stadsdichters, de opkomst van poetry slam, een stijging van digitale publicaties, een toename van internationale contacten etc. – maar worden zelden gestaafd met cijfers.

Al langere tijd vraag ik me af hoe de ontwikkelingen op de uitgeversmarkt zich verhouden tot deze veronderstelde opleving van de poëzie. Dankzij de inspanningen van Bart FM Droog komt er op de website van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie steeds meer cijfermateriaal beschikbaar, dat tot vergroting van inzichten kan leiden met betrekking tot de ontwikkelingsgang van de Nederlandstalige poëzie.

Met behulp van de door Droog samengestelde jaarlijsten heb ik vastgesteld hoeveel nieuwe publicaties van individuele dichters in de periode 2000-2015 het licht hebben gezien, hoeveel uitgeverijen hierbij waren betrokken, welke tien uitgeverijen de meeste publicaties hebben verzorgd en hoe groot het totale aantal publicaties van de overige, kleinere uitgeverijen is geweest. Naast een totaaloverzicht heb ik de periode 2000-2015 ook nog eens in drie kleinere periodes opgedeeld. Deze opdeling vergroot ons begrip van de ontwikkelingsgang. Omdat de jaarlijsten van 2000 en 2001 nog niet zijn voltooid, moet rekening worden gehouden met een zekere vertekening van het beeld van die jaren. Het gaat in de staatjes hieronder dus om het aantal poëzietitels dat wordt aangeboden, niet om oplage- of verkoopcijfers.

titelaanbod-2000-2015

Als we de vertekening in de jaren 2000 en 2001 in aanmerking nemen, dan zien we een vrij constant aanbod van poëzietitels gedurende de eerste jaren van dit millennium. Tussen 2011 en 2015 daalt het titelaanbod vervolgens met circa 10%. De recessie zou hier debet aan kunnen zijn. Dit kleinere aanbod wordt wel door meer uitgeverijen in de markt gezet, wat mogelijk te maken heeft met de digitalisering van druktechnieken, waardoor het uitgeven van boeken eenvoudiger en toegankelijker is geworden. Vijf uitgeverijen zijn in dit millennium een constante factor in uitgeversland gebleken: Uitgeverij P, De Bezige Bij, Querido, De Arbeiderspers en Poëziecentrum; zij gaven vrijwel elk jaar een substantieel aantal titels uit.

Al met al zie ik in deze cijfers geen bevestiging van een veronderstelde opleving van de poëzie. Maar ontkrachten doen ze de veronderstelling ook niet. Meer benul vereist de vrijgave van verkoopaantallen.

PS Stanza, dat in 2012 met het uitgeven van andermans poëzie startte, staat in de periode 2011-2015 tussen 103 uitgeverijen qua titelaanbod op een fraaie 14e plaats.

Gepubliceerd door

tonvanthof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s