Boeken, een bonnetje & de natuur

Naar de kringloopwinkel gefietst en € 1,20 aan twee boeken uitgegeven: een vogelgids en een bossenatlas. Ik moet bekennen dat ik meer dichters dan vogels of bomen bij naam ken.

img_0678

In het vogelgidsje kom ik een bonnetje tegen dat heel goed van het vogelgidsje (3e druk 1964) zou kunnen zijn.

img_0682

Daarna een uurtje in bad gelegen om de pijn in mijn rug wat te verlichten. Begonnen in Wilde apen: Natuurbescherming in Nederland van prof. dr. Frank Berendse, extern medewerker van Wageningen UR:

‘Een belangrijke stap is dat heel recent in de nieuwe Wet Natuurbescherming een artikel is opgenomen dat de intrinsieke waarde van de natuur erkent. Die intrinsieke waarde is de verantwoordelijkheid die we hebben voor de wilde planten en dieren waarmee we samenleven. De grote vraag is hoe we al die soorten de ruimte geven, waarin ook zij hun eigen toekomst kunnen bepalen. Daarover gaat dit boekje.’

Ik krijg steeds meer oog voor de natuurlijke omgeving waarin ik leef. Ga steeds beter begrijpen dat wij mensen daar geen eigenaar van zijn, maar slechts één van de vele soorten die er deel van uitmaken. En wat me ook duidelijk is: zonder andere soorten ís er geen natuurlijke leefomgeving en kunnen wij niet voortbestaan. Dat gaat simpelweg niet.

Wilde apen, Frank Berendse, KNVV Uitgeverij, 2016: via bol.com.

Gepubliceerd door

tonvanthof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s