Van de kip-noedel krijg ik een echt zengevoel

Andy Warhols eerste solo-expositie als beeldend kunstenaar was geen succes. In de zomer van 1962, Warhol was toen 34 jaar oud en al een goed verdienende illustrator, werden 32 schilderijen van 32 verschillende Campbell soepblikken geëxposeerd in de Ferus Gallery te Los Angeles. Warhol heeft de expositie zelf nooit bezocht; hij woonde in New York en LA was te ver weg.

img_0652
Irving Blum met Andy Warhols ‘Campbell’s Soup Cans’ in de Ferus Gallery te Los Angeles, 1962. Foto door William Claxton. Met dank aan Demont Photo Management, LLC.

‘Andy was hier onbekend en een buitenstaander,’ lees ik in Deborah Davis’ boek Andy Warhols roadtrip, ‘dus trok zijn opening weinig publiek.’ Maar de als kunstwerken gepresenteerde soepblikschilderijen veroorzaakten wel rumoer. Zo nam de nabij gelegen Primus-Stuart Gallery de schilderijen op de hak door in haar galerie echte Campbell soepblikken te koop aan te bieden. De Los Angeles Times plaatste een cartoon waarop twee ‘kenners’ Warhols schilderijen bekijken: ‘De asperge-crème doet me eerlijk gezegd niets,’ zegt de een tegen de ander, ‘maar van de huiveringwekkende intensiteit van de kip-noedel krijg ik een echt zengevoel.’

De toen 26-jarige filmacteur en kunstverzamelaar Dennis Hopper bezocht de expositie wel en gaf aan dat hij een van de soepblikschilderijen, ze kostten $ 100 per stuk, wilde kopen. Hij was nog niet thuis of hij werd gebeld door Irving Blum, mede-eigenaar van de Ferus Gallery, die had besloten dat alle 32 schilderijen ‘als één reusachtig kunstwerk’ bij elkaar moesten blijven en dat ze niet apart zouden worden verkocht. Hij gaf bovendien aan dat hij zelf de koper was.

Blum betaalde Warhol $ 1000 voor de hele bups. ‘Toen de expositie was afgelopen, nam hij de schilderijen mee en hing ze aan een muur van zijn appartement, in vier rijen van acht.’

In 1996 verkocht hij ze aan het Museum of Modern Art in New York voor $ 15 miljoen.

img_0653

Andy Warhols roadtrip, Deborah Davis, Meulenhoff, 2016: via bol.com.

Gepubliceerd door

tonvanthof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s