Literair dagboek, over Michael Heller & Dichters van het nieuwe millennium

image

Ruim tien jaar geleden nam ik voor het eerst contact op met de Amerikaanse dichter Michael Heller (1937). Ik vroeg en kreeg zijn toestemming voor de plaatsing van een vertaling van een van zijn gedichten op het inmiddels ter ziele gegane weblog poëziepamflet.nl.

Sindsdien zijn we met elkaar, zij het op onregelmatige basis, in contact gebleven. Onlangs wees hij me op een boek over zijn werk, dat in 2015 verscheen: The Poetry and Poetics of Michael Heller: A Nomad Memory. Ik heb het onmiddellijk aangeschaft. Heller krijgt steeds meer waardering.

In de introductie heb ik een opmerking van Heller onderstreept, die hij enige tijd terug tijdens een interview maakte:

‘Since I am not caught up in a conceptual poetics, i.e. a poetics which, a priori, has worked things out, including its idea of reality and therefore knows precisely what to do about it, I’ve always felt that each poem of mine heals (for me) a dissonance between what has already been said or written and what a constantly changing world would require to be understood or felt or experienced.’

Heller zoekt voortdurend naar nieuwe gezichtspunten en wil zichzelf daarbij geen beperkingen opleggen. In deze poëticale uitspraak klinkt George Oppen door, wiens gedachtegoed hij uitvoerig heeft bestudeerd.

Dit citaat zou het motto kunnen zijn van één van de bundels die ik nog moet schrijven.

***

Andermaal aandacht voor Dichters van het nieuwe millenium, waarin we onder redactie van Jeroen Dera, Sarah Posman en Kila van der Starre kennis kunnen maken met ’24 uiteenlopende dichters uit Nederland en Vlaanderen die in dit millennium debuteerden.’ Al eerder noemde ik dit een lekker boek en beloofde in een volgend bericht nog op de inleiding in te gaan.

Een inleiding waarover al het nodige door anderen is gezegd. Een inleiding waarin kort enkele tendensen in het 21e-eeuwse poëzieveld worden behandeld en we kunnen lezen dat het boek primair voor ‘de klas’ is bedoeld.

Een inleiding ook waarin Dera, Posman en Van der Starre op één selectiecriterium na – je moet als dichter in dit millennium zijn gedebuteerd – niets over het selectieproces prijsgeven.

En toch hebben ze gekozen.

Uit meer dan vijfhonderd debutanten (volgens de Nederlandse Poëzie Encyclopedie verschenen er in de jaren 2000-2015 ruim 540 debuutbundels – en de lijst is nog niet compleet – bij reguliere uitgeverijen).

Slechts 4,4 % van deze debutanten wordt in Dichters van het nieuwe millennium behandeld. ‘Veel belangrijke 21e-eeuwse dichters, met debuten na en uiteraard ook voor 2000,’ geven Dera, Posman en Van der Starre in hun inleiding toe, ‘ontbreken.’

Omdat er geen inzicht in het selectieproces wordt gegeven, blijven de 24 behandelde dichters tot een willekeurig lijstje behoren en kan Dichters van het nieuwe millennium, ondanks dat het lekker leest, het label arbitrair niet ontlopen. Wat ik jammer vind.

***

The Poetry and Poetics of Michael Heller: A Nomad Memory, red. Jon Curley en Burt Kimmelman, Fairleigh Dickinson University Press, 2015: via bol.com.

Dichters van het nieuwe millennium: Nederlandse en Vlaamse poëzie in de 21e eeuw, red. Jeroen Dera, Sarah Posman en Kila van der Starre, Uitgeverij Vantilt, 2016: via bol.com.

Gepubliceerd door

tonvanthof

Dichter & blogger o.a.

2 gedachten over “Literair dagboek, over Michael Heller & Dichters van het nieuwe millennium”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s