Gevoelens

Over een gedicht van Rutger Kopland

Zoveel dichters, zoveel poëtica’s. Ieder muzenkind heeft zijn eigen opvattingen over wat poëzie zou moeten zijn. In zijn debuutbundel, Onder het vee (1966), heeft Rutger Kopland (1934-2012) één onverholen poëticaal gedicht opgenomen, getiteld ‘Lijsterbessen’, waarin hij de kern van zijn poëtica op dat moment (individuele poëtica’s veranderen nogal eens in de loop van de tijd) uitspreekt:

9a

Enig idee hoe een lijsterbes eruitziet? Er zijn verschillende soorten, hun vruchten geel, oranje of rood. Toevallig maakte ik onlangs, nog voor ik Koplands gedicht las, tijdens een wandeling in de buurt van het Friese Bitgummole een foto van een vruchtdragende Zweedse lijsterbes: zo onwerkelijk rood en zo onwerkelijk veel. Alsof het een kindertekening was.

9b

Koplands poëticale getuigenis in de eerste helft van het gedicht lijkt eenvoudig: dichten is zorgvuldig constateren, nauwkeurig feiten vaststellen en vastleggen. Maar schijn bedriegt. Het gaat Kopland niet louter, zoals we in het tweede deel kunnen ervaren, om de feiten zelf, om de verwondering dat er überhaupt dingen zijn. Met zijn beschrijving van de lijsterbes wil hij ook gevoelens oproepen, in dit geval uit onze kindertijd, toen bessen nog tranen waren, bloedrood en kriskras op het papier gekwakt, onherkenbaar voor je ouders, maar jij wist precies wat je getekend had.

9c

Voor de bibliofielen onder ons: ik kocht mijn keurige exemplaar (1e druk) van Onder het vee voor € 10 plus enkele euro’s verzendkosten via boekwinkeltjes.nl bij antiquariaat Hinderickx & Winderickx te Utrecht.

Gepubliceerd door

tonvanthof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s