Nolens’ intimiteiten

image

Waarom zou je je intimiteiten, je vertrouwelijkheden – dat wat niet voor openbaarheid bestemd is – aan heel Nederland en Vlaanderen openbaren? Voor Leonard Nolens blijkt de publicatie van zijn dagboeken o.a. een vlucht uit de eenzaamheid – de stilte van zijn schrijverskot – te zijn. Wat mij toch als een geromantiseerde argumentatie voorkomt. Op 12 januari 1988 schreef hij:

‘De dagboekschrijver leert van andere dagboekschrijvers zijn intimiteit te formuleren. Zij reiken hem de vormen aan – en de mogelijkheden van het ogenschijnlijk vormloze – waarbinnen hij zijn vluchtigheid gestalte kan geven. Zij hebben hem bijgebracht dat tien jaar aantekeningen, ondanks hun twijfels en versplintering, als boek een organische eenheid kunnen bezitten. Zonder die toekomstige troost zou jij waarschijnlijk niet meer de moed bezitten om hier te luisteren naar wat de seconden je dicteren. Je gaat hier ook mee door in de hoop ooit jezelf onder ogen te krijgen in aanwezigheid van anderen. Dat níéts van deze aantekeningen tijdens je leven zou verschijnen is een wel zeer eenzame gedachte. Maar het voornaamste blijft, jezelf te dwingen tot denken en formuleren, dag in dag uit.’

Dagboek van een dichter 1997-2007, Leonard Nolens, Querido, 2009: via bol.com.

Gepubliceerd door

tonvanthof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s