Boekstaven & beschrijven

‘I must count my writing as an essential part of the way in which I deal with life.’ – Oliver Sacks

Eigenlijk was Oliver Sacks meer schrijver dan wetenschapper/neuroloog. Hij schreef ruim een dozijn boeken, waaronder enkele bestsellers. Zijn drang tot schrijven – ‘geen fictie of poëzie, maar boekstaven en beschrijven’ – had hij al sinds zijn vroege jeugd. Zijn moeder was een ‘geboren verteller’ en zijn vader een ‘fantastische medische verhalenteller’. In zijn autobiografie ‘On the Move’ (ik lees de Engelse versie) wordt duidelijk dat Sacks sterk behoefte had aan het narratieve om samenhang in feiten aan te brengen. Ook waren schrijven en denken voor hem nagenoeg synoniem:

‘Ik geloof dat ik mijn gedachten ontdek door en “in” het schrijven. Soms schrijf ik een stuk in één keer, maar meestal moeten mijn teksten flink worden ingekort en geredigeerd, omdat ik dezelfde gedachte vaak op verschillende wijzen uitdruk. Halverwege een zin kunnen uiteenlopende denkbeelden en associaties zich opdringen, die weer kunnen leiden tot uitweidingen en bijzinnen, paragrafen vol. […] Ik ben geobsedeerd door de opeengepakte werkelijkheid en tracht haar te vangen met een (in Clifford Geertz’s woorden) “overvloedige beschrijving”.’

In een brief aan zijn redacteur noemde Sacks het leven ‘vormloos’ en complex. Om dat leven toch gestalte te geven, te verhelderen, schreef hij. Raak zijn de woorden van Sacks’ vriend en dichter Thom Gunn over Sacks’ literaire eigenheid:

‘[Sympathie] is letterlijk de organisator van je stijl, dat wat je in staat stelt om zo alomvattend, zo ontvankelijk en zo veelzijdig te zijn.’

De genegenheid van Sacks voor zijn patiënten, overige medemensen en het leven in het algemeen was groot. Groots.

Eerdere blogposts over Sacks: ‘Een creatieve geest‘, ‘Oliver Sacks over schrijven‘ en ‘Nobel als een kathedraal‘, over Sacks en W.H. Auden.

On the Move, Oliver Sacks, Knopf, 2015.
Onderweg, Oliver Sacks, De Bezige Bij, 2015.

Gepubliceerd door

tonvanthof

Dichter & blogger o.a.

Een gedachte over “Boekstaven & beschrijven”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s