Existentiële kwellingen

In mei 2015 blies de Amerikaanse dichter Franz Wright, 62 jaar oud, zijn laatste adem uit. Hij leed aan longkanker. Enkele uren voor zijn dood signeerde hij nog, met moeite, zijn laatste bundel, de bijzonder mooi verzorgde bibliofiele uitgave The Toy Throne, die in een gelimiteerde oplage bij het Nederlandse Tungsten Press verscheen. Daarin lees ik:

I find no peace in anything
but work, now—
can you imagine?

Wright was een workaholic. En een zuipschuit. Junkie. Gelauwerd dichter ook. Hij won, evenals zijn vader James Arlington Wright overigens, de Pulitzer Prize voor poëzie. De scheiding van zijn ouders, Wright was toen zes, moet hem zijn leven lang pijn hebben gedaan; de schokkende gebeurtenis keert regelmatig in zijn werk terug. Zo ook in deze slotbundel:

And think how tragic it is bound to be for my father on that day when he has to sit his six-year-old son down on the couch beside him, massive suitcase at his feet, and deliver his brief anguished speech, something to the effect of still being friends with the boy’s mother, who is as if present in the suddenly sunlit room. Yes, the two are still good friends, they “just don’t love each other any more.”

Wright bleef achter bij zijn moeder. Die na verloop van tijd een nieuwe partner vond. Tussen deze man en Wright heeft het nooit willen boteren. De ijzige eerste strofe van het openingsgedicht luidt als volgt:

The unanswering
cold,
like a stepfather
to a silent
child.

Hoewel Wright ook vreugdevolle momenten heeft vastgelegd, blijven vooral zijn beschrijvingen van existentiële kwellingen me bij. Lees hier een meesterlijk, titelloos gedicht van hem, dat ik eerder vertaalde.

The Toy Throne, Franz Wright, 32 blz, $65, Tungsten Press, 2015

Gepubliceerd door

tonvanthof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s