Van geval tot geval

Als Charles Bernstein zegt dat poëtica ‘een ethisch engagement met de veranderende condities van het dagelijkse leven’ is, wat zégt hij dan eigenlijk? Wat zou hij kúnnen bedoelen met deze bewering, die afkomstig is uit zijn essaybundel Attack of the Difficult Poems (2011). In het betreffende essay zoekt hij naar een alternatief voor moralistische en wetenschappelijke opvattingen, die hem te star of niet humaan genoeg zijn. Hij definieert ethiek in dit verband als een lokale ‘dialogische praktijk van het antwoord’, die contrasteert met de voorschriften van het moralisme en het universale van de wetenschap: ‘Ethiek is ironisch, moralisme oprecht. Ethiek seculier, moralisme religieus. Poëtica is de ethische afwijzing van moraliteit in naam van de esthetica. Poëtica is een activiteit, een weloverwogen antwoord op opduikende omstandigheden. Het kan als zodanig geen aanspraak maken op de verhevenheid van de moraliteit of systematische theorie. Poëtica is tactiek, geen strategie. Het gebrek aan strategie en de aversie tegen verhevenheid zijn er inderdaad de oorzaak van dat poëtica vaak broos lijkt of beduusd of onsamenhangend of relativistisch.’ Bernsteins poëtica bekijkt het dus van geval tot geval, houdt bij haar waardeoordelen rekening met velerlei, vaak strijdige factoren en weigert de ‘simpele oplossing van de reeds bestaande regel.’

(Dit bericht verscheen eerder, op 29-11-2014, op 1hundred1.tumblr.com.)

Gepubliceerd door

tonvanthof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s