Metagedicht

Nog even wachten dus op de palmenstranden van Zandvoort en Scheveningen, maar dat ze er komen, daar twijfelt bijna geen weerkundige meer aan. Mensen die nu worden geboren maken dat, concludeer ik, wellicht nog mee. De kans dat ze Tom Becketts gedicht ‘This Poem’ ooit zullen lezen acht ik kleiner.

Beckett geniet enige bekendheid als redacteur van het kritische periodiek The Difficulties, dat in de jaren 1980-90 in de VS verscheen. Hij heeft een bescheiden poëtisch oeuvre op zijn naam staan. Gisteren stuitte ik op ‘This Poem’ en was verkocht, kon niet anders meer dan de bundel bestellen waarin dit metagedicht voorkomt. Het vers bestaat uit veertig strofes waarvan de eerste vier en laatste drie als volgt luiden (in mijn werkvertaling):

Dit gedicht
Biedt zijn
Reet aan.

Dit gedicht
Penetreert me.

Dit gedicht
Is blauw.

Dit gedicht
Is buiten
De lijntjes
Gekleurd.

[…]

Dit gedicht
Verdeelt.

Dit gedicht
Neemt
Een retorische
Houding aan.

Dit gedicht
Doet alsof
Het me niet kent.

Beckett steekt met enkele theoretische discoursen de draak. In de slotstrofe creëert hij een narratieve situatie waarin de tekst het bestaan van een auteur ontkent en zelfstandig lijkt te functioneren. Hier wordt Barthes’ concept van ‘de dood van de auteur’ getest en te licht bevonden: taal is niet in staat om mensen te kennen of onwetendheid voor te wenden. Beckett is als auteur door een achterdeurtje weer binnengekomen. Als ik het vers nog eens doorneem vraag ik me af waar mijn begeestering voor metagedichten, gedichten over gedichten, toch vandaan komt. Enfin.

Vanmiddag is er kans op een enkele bui vanaf zee, maar zijn er ook zonnige perioden.

(Dit bericht verscheen eerder, op 13-12-2014, op 1hundred1.tumblr.com.)

Gepubliceerd door

tonvanthof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s