Willekeurige set eigenschappen

strand

De diagnose is definitief: ik heb chronische lymfatische leukemie (CLL) / monoklonale B-cel lymfocytose (MBL). Het is, lees ik in het foldertje dat ik meekreeg, niet besmettelijk. In mijn lichaam is sprake van een ‘ongecontroleerde deling van bepaalde witte bloedcellen’, die uiteindelijk tot ‘een overmaat’ leidt, waardoor ik op dat moment niet goed meer zal kunnen functioneren; ik ben dan als het ware doortrokken van abnormale bloedcellen. Tegen die tijd start de behandeling: chemotherapie, immunotherapie, stamceltransplantatie of een combinatie ervan. Enfin, zover is het nog niet. De ‘uitgebreidheid’ van de ziekte is op dit moment van dien aard dat ‘een behandeling kan worden uitgesteld.’ Dat kan maanden duren, maar ook jaren.

Ik heb nog geen CLL-gerelateerde klachten, sta wel stijf van de stress; aan het einde van de dag doen mijn kaken zeer, voel ik steken tussen mijn schouderbladen. Het is nu zaak om de ziekte een plaats te gaan geven, met mezelf in overeenstemming te komen, en weer wat vooruit te kijken. Dat kost tijd. Gelukkig krijg ik veel steun van familie, vrienden, kennissen en collega’s. In Alexander Reeuwijks Darwin, Wallace en de anderen: Evolutie volgens Redmond O’Hanlon (Atlas, 2011) lees ik:

‘Je wordt met een willekeurige set eigenschappen geboren en daarmee overleef je – of niet.’

Ik heb me al voortgeplant.

(Dit bericht verscheen eerder, op 16-07-2014, op 1hundred1.tumblr.com.)

Gepubliceerd door

tonvanthof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s