Wat is schoon?

regen

‘De vraag naar het schone zou wel eens de centrale vraag voor elk ik kunnen zijn,’ zegt de Duitse filosoof Wilhelm Schmid in zijn Handboek voor de levenskunst (Ambo, 2004), ‘wat is schoon?’ Ik kijk naar buiten waar de regen op de steigerplanken klettert. Regen kan fijn zijn, denk ik, zeker bij zo’n drukkend weertje als vandaag. Ik loop naar buiten en maak een foto.

Als ik later wat lavendelolie in mijn bad druppel, schiet me een paarse vlakte te binnen, in de Provence. Ik moet vijftien, zestien zijn geweest. Op vakantie met het hele gezin, en onze buren, in juli vermoedelijk. Na een wandeling door een bos bereikten we de gezochte lavendelvelden, wauw! wat een hevige intensiteit van geur en kleur kreeg ik plotsklaps te verwerken, wat een pracht. Na enige gewenning drong zich een donker gebrom aan me op dat van onderen leek te komen; op dijbeenhoogte scheerden honderden, duizenden bijen langs me heen, over de velden, zonder me te raken. Ik ben toen languit op het zandpad gaan liggen en heb tegen een strakblauwe achtergrond een poosje naar de overvliegende bijen gekeken. Dat voelde heel prettig aan. Veilig ook.

(Dit bericht verscheen eerder, op 21-07-2014, op 1hundred1.tumblr.com.)

Gepubliceerd door

tonvanthof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s