Totaalantwoord op het niets

Volgende week werk ik samen met artsen de mogelijkheden van mijn toekomstige lichamelijke kunnen verder uit: dit kan ik straks nog wel en dat naar verwachting niet meer, deze behandelingen hebben we ter beschikking en die werken in mijn geval minder goed etc. Als er direct behandeling nodig is, komt het erop aan om zonder uitstel uit de verschillende behandelopties te kiezen. Als behandeling niet direct nodig is, kan de aandacht naast de verdere geestelijke verwerking worden gericht op fundamentele vraagstukken met betrekking tot beroepsuitoefening en woonplaats.

Uit Maarten van der Graaffs pakkende verslag van innerlijke vertwijfelingen in nY nr. 22 blijven de volgende zinnetjes in me haken: ‘Het is een cliché: kunst stelt vragen, maar levert geen antwoorden (of in ieder geval geen definitieve). […] [Z]ijn antwoorden eigenlijk niet veel interessanter dan vragen?’ Nadat ik de zinnetjes twee-, driemaal heb omgedraaid schiet me een definitie van kunst te binnen, van de Duitse filosoof Wilhelm Schmid:

‘Iets wat blijkt geeft van een bepaalde bedoeling en van vaardigheid.’

In deze definitie duidt iedere kunstenaar met elk kunstwerk iets of iemand aan of tracht dat op zijn minst: de ‘bepaalde bedoeling’. In de voltrekking van niets naar iets – de schepping van het kunstwerk – maakt de kunstenaar talrijke keuzes, tussen ideeën, ontwerpen, materiaal etc. Elke keuze is een voorkeursbepaling, een antwoord op de vraag aan welke mogelijkheid qua idee, ontwerp, materiaal etc. de kunstenaar op dat moment de voorkeur geeft, bewust of onbewust. Zo bezien zou je kunnen zeggen dat het voltooide kunstwerk in de grond telkens weer een totaalantwoord is op het niets. Het kunstwerk stelt geen vragen, geloof ik, roept ze hooguit bij de beschouwer op.

Aan het einde van de middag nog even naar de boekenmarkt op de Dam gefietst en twee boeken op de kop getikt: The Silver Spoon, ‘bijbel van het authentiek Italiaans koken’, en de tentoonstellingscatalogus van de in 1986 gehouden tentoonstelling Monet in Holland; tezamen € 20.

(Dit bericht verscheen eerder, op 13-07-2014, op 1hundred1.tumblr.com.)

Gepubliceerd door

tonvanthof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s