Een thuis & de liefde

dwarswatering

Op het strand van Wijk aan Zee lees ik in Koos van Zomerens Nog in morgens gemeten: Nieuw Herwijns dagboek (De Arbeiderspers, 2006) dat de polder voor hem in zijn jeugd ‘niet meer kan hebben behelsd dan het uitzicht. Hij was er altijd, je kwam er nooit.’ Dat is anders voor mij. Ik groeide in de jaren zeventig op aan de rand van Leiderdorp, tegen de polder aan, en heb door het grasland gebaggerd, aan de Dwarswatering gevist, de Munikkenmolen bewonderd toen hij nog niet door nieuwbouw omgeven was. In mijn herinneringen aan die beweging van vrijheid koester ik me telkens weer. Gek eigenlijk: ik heb altijd gedacht dat de vaart Dwarswetering heette, totdat ik het zojuist op Google Maps opzocht.

‘Onverschillig voor onze beslommeringen verstrijken de jaren. En dan is het,’ verzucht Van Zomeren even verderop, ‘niet zozeer het besef van de naderende dood dat me beklemt, maar het besef van de nutteloosheid van de dingen die je je leven lang met je meesleept. Wat doet het ertoe waar je je ooit hebt thuis gevoeld, wat maakt het uit waar je ooit van gehouden hebt?’ Koos van Zomeren is 56 als hij dit schrijft, twee jaar ouder dan ik nu ben. Ook ik raak steeds meer doordrongen van dat besef van de nutteloosheid der dingen, maar niet ten opzichte van een thuis of de liefde: juist die twee eisen alsmaar nadrukkelijker hun aandeel op; ze cirkelen als kernbegrippen in mijn binnenste: thuis voelen en houden van. De rest wordt langzaam maar zeker zwakker van kleur. Wat niet erg is.

(Dit bericht verscheen eerder, op 23-06-2014, op 1hundred1.tumblr.com.)

Gepubliceerd door

tonvanthof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s