Ik vind [inwonersnaam]

Charles Altieri bracht me op een idee. Een idee voor een conceptueel gedicht. Een kunstvorm trouwens waaraan Piet Gerbrandy ‘een bloedhekel’ heeft. Omdat ‘het vrijwel altijd op hetzelfde neerkomt,’ legt hij in nY #20 uit: ‘de kunstenaar wil ons dwingen op een andere manier naar de werkelijkheid te kijken.’ Gerbrandy laat zich graag meevoeren ‘door gedichten waarin, liefst impliciet, vuur en passie de boventoon voeren.’ Om beter te begrijpen wat hij bedoelt, bladerde ik nog eens door zijn bundel Drievuldig feilloos vals (Meulenhoff, 2005):

Verstikken wijngeurige perzen uw plek
vlij hun asblonde pool in sneeuw
of in straffende hagel.

Ik geef toe dat mijn poëzie hier mijlenver vanaf staat. Terug naar Charles Altieri. Die merkt op in The Art of Twentieth-Century American Poetry: Modernism and After (Blackwell Publishing, 2006): ‘The most timely poetry, then and now, might foreground what happens when the view from the distanced third person is put in tension with the perspective embodied in the speaking subject.’ Ik had dit nog niet gelezen of bedacht langs vrije associatie de zoekterm ‘ik vind [inwonersnaam]’. Begon vervolgens direct met experimenteren, op zoek naar Altieri’s spanning. Het resultaat heeft in sociologisch opzicht iets weg van mijn onlangs gecanoniseerde gedicht ‘nederland is groot’. Oordeel zelf (deel A in concept, waarin per zoekopdracht uitsluitend zoekresultaten van de eerste Google zoekresultatenpagina zijn verwerkt):

IK VIND AFGHANEN een lelijk ras #FS. Ik vind afghanen echt lief hoor scht niks van aantrekken maar waarom zijn er zo veel Afghanen emt Russische vrouwen getrouwd. Ik vind Afghanen prachtige mensen, ongekend sterk, moedig en trouw, die lijden onder een ongelofelijke intimidatie en terreur van ‘insurgents’. Ik vind afghanen best wel aardig eigenlijk kan goed met ze omgaan.

Ik vind Albanezen egt mokkes jesjjqhqbqhqbhjskaj :$. Ik vind Albanezen en Polen stom.

Ik vind Algerijnen, Marokkanen en Tunesiërs veeeeel op elkaar lijken. Ik vind Algerijnen ook hypocrieten continue wijzen naar Marokko terwijl ze in Kabyle misdaden plegen zoals in 2001 toen 200 mensen werden vermoord en 5000 mensen gewond zijn geraakt in het opstandig Kabylie. Andere stelling: Ik vind Algerijnen meer Turks dan Arabisch. Ik vind Algerijnen fijner in de omgang dan Marokkanen. Ik vind algerijnen over het algemeen tof, maar die regering spoort echt niet.

Ik vind Argentijnen en Brazilianen, maar vooral Israëlische mannen het aantrekkelijkst. Ik vind Argentijnen dan nog eerder Westerling dan Surinamers. Ik vind argentijnen verschillend. Maar zoals ik al zei, ik vind Argentijnen over het algemeen echt 10 keer beter bij Feyenoord passen dan Brazilianen, die passen beter bij PSV.

Ik vind Australiërs helemaal niet zo aardig. Dat is zo vet, ik vind Australiërs echt geweldig om mee te praten: How are ya, mate? Ik vind Australiërs veel verstaanbaarder dan de echte bekakte Britten. Ik vind Australiers het leukste praten. Want ik vind Australiers prachtige mensen. Misschien zie ik langzamerhand alles te mooi maar ik vind Australiërs een beleefd volk. Ik vind australiers echt knap, en t accent van engelse is echt geweldig. Ik vind Australiërs zó leuk, he. Ik vind Australiers zo’n leuk volk, zo lekker easy-going.

(Dit bericht verscheen eerder, op 23-03-2014, op 1hundred1.tumblr.com.)

Gepubliceerd door

tonvanthof

Dichter & blogger o.a.

Een gedachte over “Ik vind [inwonersnaam]”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s