Ukkepukwereld

Ik doe een gok: er worden in Nederland circa 25.000 dichtbundels per jaar verkocht. Een uitgeversniche met een bruto waarde van pak ’m beet 500.000 euri op jaarbasis. En dat moet worden verdeeld tussen – hahaha! – hoeveel uitgevers? Dertig, veertig? Zelfs als ik een foutmarge van, vooruit, 50% hanteer, dan kan ik dit hele gebeuren met de beste wil van de wereld nog geen big business noemen. Hier kan net een halve manager van worden betaald. En natuurlijk, de festival- en subsidiepegels verdubbelen het bedrag nog eens, maar OMG wat een ukkepukwereld is en blijft dit toch! Vanuit financieel oogpunt dan. Ik geef er anderszins mijn leven voor.

Robert Anker begrijp ik niet. In een artikel in de NRC stelt hij dat kunst geen nut heeft. Wat gek is. Want kunstenaars brengen kunstwerken voort die bevrediging verschaffen en waar wel degelijk geld voor wordt betaald. Kunst heeft, hoe kun je het betwisten, zowel maatschappelijk als economisch nut.

Stel dat Stanza de enige uitgeverij was die in Nederland dichtbundels aan de man bracht, 25.000 stuks per jaar, van niet meer dan een dichter of tien. We zouden zonder subsidie in ons levensonderhoud kunnen voorzien.

Het brandende probleem dat Robert Anker met een subsidie-injectie zou willen oplossen – zijn lege portemonnee – heeft andere oorzaken dan het veronderstelde gebrek aan nut, namelijk (1) het huidige overschot aan kunstenaars, en (2) de overtuiging dat de kunstenaar als ‘een seculiere monnik’ buiten de wereld zou moeten leven om in de ‘diepe behoefte’ van de samenleving aan kunst te kunnen voorzien. Voor dit dogma is ‘cultureel ondernemerschap’ uiteraard een ‘gotspe’ en zijn ‘die vierhonderd miljoen’ hem afgepakt.

Get real man! Het kunstenaarschap is een deeltijdbaan!

(Dit bericht verscheen eerder, op 16-02-2014, op 1hundred1.tumblr.com.)

Gepubliceerd door

tonvanthof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s