Rul zand

Mijn ademhaling wordt onrustig van Antoine de Koms ritmisch zonder string. Het spaarzame gebruik van leestekens en de aaneenschakeling van particuliere beelden en ervaringen zijn daar debet aan. Ik heb het gevoel door rul zand te zwoegen:

dood is zelf een dream machine een klein construct van tijd en ruimte
ook wel xhosa-dichter die met dierenvellen
op zijn hoge muts een schuchter schrapend oud verhaal wil doen
en met zijn staf naar ouders stampt van ouders’ ouders’ ouders’ enzovoort.

Wat ik als getrainde poëzielezer wel hebben kan. Evenals het hoge cryptische gehalte van veel gedichten. Jammer genoeg slaagt De Kom er te weinig in om me in zijn belevingen mee te slepen, roerend te spreken, daarvoor blijft hij toch te dicht bij zijn eigen intimiteiten. Hij heeft wel een open oog voor de couleur locale.

’s Middags de kop geleegd tijdens een strandwandeling bij Wijk aan Zee.

Kom daarna, haardje aan, glas rode wijn naast me, een zinsnede in Bruno Latours An Inquiry into Modes of Existence tegen die hangen blijft: ‘[W]hy is theory so far removed from practice among the Moderns?’ Ik grijp Mary Kinzie’s A Poet’s Guide to Poetry (The University of Chicago Press, 1999) uit de kast, lees de inhoudsopgave:

Line and Half-Meaning
Syntax and Whole Meaning
Diction and Layers in Meaning
Trope and Thought
Rhetoric and Speech
Rhythm as Combination
Accentual-Syllabic Meter: The Role of Stress and Interval
Stanza and Rhyme: The Role of Echo
Further Rhythms in English–Counted Forms: Accentual Verse and Syllabic Verse (including Haiku)
Further Rhythms in English–Non-Counted Forms: The Four Freedoms of Free Verse

en stel opnieuw de vraag die ik mezelf in de loop der jaren regelmatig heb gesteld: Waarom bouw ik nooit een gedicht op met behulp van de hier aangereikte bouwstenen? Waarom ga ik steeds m’n eigen gang, zonder me ook maar iets van de theorie aan te trekken? En waarom leidt dit desondanks toch tot poëzie? Laat ik voorzichtig een eerste antwoord formuleren: Omdat ik denk dat wat Kinzie aandraagt niet datgene is waar poëzie werkelijk op steunt. Maar waarop dan wel?

(Dit bericht verscheen eerder, op 12-01-2014, op 1hundred1.tumblr.com.)

Gepubliceerd door

tonvanthof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s