Model voor een discussie

1. De moderne revolutie in de poëzie is Amerikaans (flarf, conceptuele poëzie). Restauratie van de traditie door dichters als Foust, Wigman, Gruwez en anderen heeft – hoe getalenteerd zij individueel ook mogen zijn – nog geen nieuwe poëtiek opgeleverd. De rest is bier en echtelijk gekrakeel. Het is Amerika waar de poëtische taal in onze tijd het krachtigst groeit. Wij Nederlandstalige provincialen moeten de zaak weer opnemen waar onze dichters in de jaren 60/70 van de vorige eeuw zijn blijven steken. Wij zijn nog niet de echte erfgenamen van Barbarber en Gard Sivik/De Nieuwe Stijl.

2. Achter dit alles staat een ingewikkeld probleem van acculturatie. Het lokale, Nederlandstalige standpunt wordt onontkoombaar geconditioneerd door de manier waarop we ja of nee zeggen tegen immigrantenpoëzie. Storende factor: we worden verscheurd door onze afschuw van wat Al Qaida heeft aangericht.

3. Sinds weinigen nog geloven dat recensies de verkoop van boeken bevorderen, moet men wel veronderstellen dat recensenten behalve zichzelf en de betrokkenen, aan niemand meer voedsel verschaffen.

4. Behalve van hun moed en ruime belangstelling voor jazz kunnen wij weinig overnemen (leren) van de Vijftigers. Tevelen werken ‘sub-Vijftig’.

5. Wat onze politieke poëzie betreft: die verkeert in deplorabele staat. Of dit nu veroorzaakt wordt door de tanende macht van Nederland en België of niet, onze dichters hebben zich afgekeerd van politieke vraagstukken en verschijnselen. Ik pleit hier voor een milieupolitiek als raamwerk van een gemeenschapspoëtica.

6. Het belang van de literaire vertaling is overstelpend geworden.

7. Over het werk dat voor ons ligt: de genezing van vele feilen is gelegen in de bereidheid om te leren en de durf om het blikveld te verruimen. Er is nu een omvangrijker (digitaal) poëzielichaam voorhanden dan ooit. Neemt en eet hiervan, dit is mijn lichaam.

(Dit bericht verscheen eerder, op 23-08-2013, op 1hundred1.tumblr.com.)

Gepubliceerd door

tonvanthof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s