Poolwaarheden

Simone White heeft met Unrest (Ugly Duckling Presse, 2013) een bijzondere bundel geschreven. Gedicht G verzamelt en rangschikt gegevens over de meteorologische en geografische bijzonderheden van Groenland óf over het bekoelen van een vriendschap of relatie. Gedicht G is, op een hoger abstractieniveau, ook een verkenning van de metafoor (in mijn vertaling).

G.     IJS: OF, VERSTORING

Omstandigheden. Koud en buidelvormig. Uitmuntendheid, op onverwachte plaatsen.

Ik hoorde mezelf onthaald worden, maar ijs kwam tussenbeide. God geve dat delta elke volgende dag gelijk is aan ruimtelijke metafoor plus voorwerp van werkelijk verlangen.

Op Groenland, brandstoffen en grote aantallen zeer hoge en eigenaardige bergen van ijs, het vastzitten en de immobiliteit van hoogst corpusculair water

alleen begrensd door de horizon op 81 graden noorderbreedte, werkten we om veel verder te zuiveren dan voorheen voor mogelijk gehouden werd.

Donkere mensen laten alles zo elegant lijken, maar het afschuwelijke ijs bleef me benauwen, continu door doodsangsten bevangen, toen ik de altijddurende duisternis aanschouwde

de twee verdiepingen ijzige topografie indrukte en wazige, rillende blikken wierp op die eeuwige poolwaarheden van het bronloze bestaan.

(Dit bericht verscheen eerder, op 27-07-2013, op 1hundred1.tumblr.com.)

Gepubliceerd door

tonvanthof

Dichter & blogger o.a.

Een gedachte over “Poolwaarheden”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s