Control Tower

verkeerstoren1

verkeerstoren2

verkeerstoren3.jpg

In Seamus Heaneys gedicht ‘De vliegbasis’ (uit District en Circle, Meulenhoff, 2013) komt een ‘grijze verkeerstoren uit de oorlog’ voor die later is ‘verbouwd, verglaasd / tot directievilla van strakke snit.’ Het gaat hier om de ‘control tower’ van het vliegveld Toome in Noord-Ierland, dat in 1943 in gebruik werd genomen en in 1961 definitief afgestoten door de Engelse krijgsmacht. Heaney groeide niet ver van dit vliegveld op en moet de ‘B-26 Marauders’ en ‘Thunderbolts’ waarvan in het gedicht sprake is nog hebben zien vliegen. Een ‘control tower’ of ‘watch office’ zag er in de Tweede Wereldoorlog vaak anders uit dan de verkeerstoren zoals we die vandaag de dag kennen, maar de functie is nog steeds gelijk: zorgdragen voor een veilige afhandeling van het verkeer.

(Dit bericht verscheen eerder, op 24-07-2013, op 1hundred1.tumblr.com.)

Gepubliceerd door

tonvanthof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s