De muur van het privéleven

Dat de bel ging gisteren en dat MvdS in de deuropening stond met een gloednieuw exemplaar van John Ashbery’s & Joe Brainards The Vermont Notebook (1975, herdruk 2001) in zijn handen en met een big smile zei: ‘Voor jou. Op de kop getikt bij De Slegte.’ En dat me dat verdomd goed doet, dat er mensen zijn die zomaar aan je denken. Het verwondert me, maakt me bescheiden. Thanks, M.

Het eerste deeltje uitgelezen van The Grand Piano: An Experiment in Collective Autobiography: San Fransisco, 1975-1980 en ik ben EXITED! 80 bladzijden waarin alle auteurs zich introduceren met behulp van het thema ‘love’: Bob Perelman, Barrett Watten, Steve Benson, Carla Harryman, Tom Mandel, Ron Silliman, Kit Robinson, Lyn Hejinian, Rae Armantrout en Ted Pearson, die allen aan de wieg stonden van “language poetry”.

Ik leer dat Silliman ooit een brief schreef aan Ezra Pound, ‘tho to no response’, en deel met Hejinian het verlangen om het schrijven nooit tot een punt van voltooiing te laten geraken, maar het tegelijkertijd naast en in een dialoogvorm met het denken te laten ontstaan. In tegenstelling tot Hejinian zweer ik de vorming van sublieme verdwijnpunten daarbij niet af, die ontdek ik nu eenmaal zo af en toe in de onmetelijke ruimte van mijn geest; ze bestaan evengoed.

Armantrout heeft het beste citaat, waarin niet alleen de oorsprong van de language beweging zich samenbalt maar ook al de oorzaak van haar verval:

‘I think we all found the first-person lyric poem as we inherited it (with its production of the ‘personal’) somehow unsatisfactory, even disingenuous. Then what? Pronouns don’t go away.’

Vervolgens werden het collectief en de taal in de spotlights gezet.

(Dit bericht verscheen eerder, op 18-03-2013, op 1hundred1.tumblr.com.)

Gepubliceerd door

tonvanthof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s