Een lus naar de biechtstoel

Ik lees meestal meerdere boeken tegelijkertijd. Soms worden dat er zoveel dat ik besluit om ze eerst allemaal uit te lezen alvorens ik weer aan een nieuw boek begin. Zoals ik zo af en toe op een avond alle restjes whisky opdrink. De afgelopen weken rondde ik een stuk of tien boeken af.

John Ashbery’s Quick Question (Ecco, 2012) is de laatste in deze afrondingsreeks. Wat een geweldige bundel. Ashbery is ruim 85 en schrijft nu zijn fijnste poëzie. Meer van hetzelfde? Jawel, maar grand cru. De allerbeste gedichten uit Quick Question, door hemzelf uitgekozen, vertaal ik momenteel voor Poetry Internationaal, dat het werk van Ashbery dit jaar in de etalage zal zetten. Ik kwam vanochtend echter een gedichtje tegen, dat niet tot de gevraagde vertalingen behoort, maar dat ik u toch niet wil onthouden; het intrigeert me tot op het bot.

ZOALS EENIEDER GAAT

Ze zeggen dat de vogels geen schade aanrichtten.
Het leven dat we roeien naar het ongemakkelijke centrum,
mug voor mug, verspeelt het bos.

Maar dat was een andere toren. Hij zal niet bezwijken
of uitweiden. Zo verwarrend als een klap op de arm,
lopers vormen een lus terug naar de biechtstoel.

John Ashbery
Vertaling Ton van ’t Hof

Dit gedicht gaat over de dood, dat ‘ongemakkelijke centrum’ van het leven. Over de dood die de VS overviel op 9/11 (de lopers nemen vast deel aan de 9/11 Heroes Run die elk jaar overal in de VS wordt gehouden ter nagedachtenis aan de gevallenen), over de dood op nog veel grotere schaal als we de aanslagen op ons milieu niet weten te voorkomen, en over de dood van Ashbery zelf: zoals eenieder gaat. Ik mag nu eerst nog aan een nieuw boek beginnen.

(Dit bericht verscheen eerder, op 24-02-2013, op 1hundred1.tumblr.com.)

Gepubliceerd door

tonvanthof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s