Dat de dingen kloppen

In mijn zoektocht naar wat ‘het poëtische’ nu precies behelst, ben ik gestuit op het boek The poetic pattern (1954) van Robin Skelton (1925-1997), dichter en docent aan de universiteiten van Manchester en Victoria. Hij zocht naar hetzelfde. Ik lees in het hoofdstuk ‘The poetic endeavour’ – het poëtische streven – het volgende:

‘Het patroon is het patroon van het leven zelf; poëzie is gepatroond leven, en wordt vaak gecreëerd met behulp van een onbewuste herkenning van een microkosmische vorm, een serie woorden die dynamisch in verband staan met elkaar en die in hun structuur het gevoel reflecteren van dichter en lezer dat je, tijdens een ervaring, iets fundamenteels gewaarwordt van de aard van alle ervaringen.’

Een veelgehoorde uitleg is, volgens Skelton, dat men dan het gevoel heeft ‘dat de dingen kloppen’.

(Dit bericht verscheen eerder, op 19-06-2011, op 1hundred1.blogspot.nl.)

Gepubliceerd door

tonvanthof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s