Aantekeningen

‘De mens,’ zegt Sartre, ‘is ertoe gedoemd om ieder ogenblik de mens zelf uit te denken.” Daar ligt ook een functie van de poëzie. ‘Gedoemd’ is een zwaar woord in dit verband. Gaat uit van ‘de absurditeit en zinloosheid van het bestaan’.

‘De mens is de toekomst van de mens,’ zegt Ponge. ‘The limits of my language mean the limits of my world,’ zegt Wittgenstein, ‘and to imagine a language means to imagine a form of life.’ Cheer up!

Poëzie vermag méér dan louter beelden scheppen. Geneesmiddelen kunnen hier niets uitrichten.

Objectivisme is inperking. Flarf is uitperking. Poëzie heeft niets van doen met alchemie. Alchemie is schone schijn.

Poëzie is verticale én horizontale beweging. Kiezen voor één van beide is inperking. Verticaal = het moment, het nu en hier, de ruimte tussen hemel en aarde. Horizontaal = de voortschrijdende tijd, verleden en toekomst, de ruimte ‘to imagine a form of life’ (zoals het wellicht was, zoals het wellicht kan worden).

‘Only for myself,’ zegt Creeley, ‘that’s all I can deal with; I can’t do anything or hope anything in this sense for any other. That is where, in what, he [de mens] is. Let him act it [het leven], that is what he is.’ (Charles Olson & Robert Creeley: The Complete Correspondence, Volume 10, Black Sparrow Press, 1996)

Maar ‘de daad van de enkeling bindt de hele mensheid,’ zegt Sartre, ‘zo ben ik dus verantwoordelijk voor mijzelf en voor allen en schep ik een bepaald beeld van de mens die ik verkies te zijn, en als ik mijzelf kies, kies ik de mens.’ Oppen heeft dit begrepen/gegrepen.

Oppens vorm is interessant: zijn poging om vanuit de concrete individuele ervaring te komen tot analyse, conclusies en, soms, veralgemenisering. Dat laatste, de veralgemenisering – het gebruik van de wij-vorm – komt me evenwel voor als een overgang van genuanceerdheid naar ongenuanceerdheid, kan uitlopen op een ontkenning van het individu. De dichter dient met betrekking tot de wij-vorm met de grootste omzichtigheid te werk te gaan.

(Dit bericht verscheen eerder, op 25-11-2010, op 1hundred1.blogspot.nl.)

Gepubliceerd door

tonvanthof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s