En we houden allemaal, net als alle Schotten, van haggish

Volgens kantiaan, letterkundige en voormalig hoogleraar cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit Hans van den Bergh (1932-2011) is het esthetische oordeel over een kunstwerk (in Tirade nr. 435) maar ‘in heel beperkte mate een kwestie van persoonlijke smaak’: wat mooi en lelijk is ligt namelijk in de grijze cellen van de mens verankerd, daar valt niet aan te toornen, is universeel voor ons bepaald. Wetenschappelijk is dat nog niet aangetoond, maar als we het zouden onderzoeken, meent ziener Van den Bergh, dan zal dat bewezen worden en kunnen we eindelijk ook wetenschappelijk onderbouwd ‘iets zinvols over de kwaliteit van een kunstwerk’ zeggen.

Als ik met mijn echtgenote door een museum loop, zijn we het slechts zelden eens over wat mooi is en wat lelijk. Als ik jazzmuziek hoor, dan gooi ik ogenblikkelijk een baksteen naar wie of wat dat afschuwelijk valse geluid weet voort te brengen. Ik weet niet of Van den Bergh een fan van hiphop is, maar wed dat zijn cd-collectie alles van André Hazes en Jantje Smit omvat. Hun liedjes behoren immers tot het meest verkochte genre in Nederland, velen vinden ze, ingegeven door hun hersenen, erg mooi: de universeel bepaalde smaak.

Ik hoor het Van den Bergh al zeggen: ‘Ja maar, er is ook nog zoiets als hoge en lage kunst … En daar zijn uh critici als ik nu juist voor …’

Het is oppassen geblazen met mannetjes die geloven dat waarden met ankers zijn vastgelegd in de mens. Voor je het weet krijg je straf als je niet van jazz houdt of een hoofddoekje draagt.

(Dit bericht verscheen eerder, op 14-10-2010, op 1hundred1.blogspot.nl.)

Gepubliceerd door

tonvanthof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s